Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Maria låter unga mammor lära sig sy

Unga flickor i Ghana ska få lära sig att sy. Bakom projektet står teaterläraren Maria Flink.

På lördag ordnar hon loppis för att samla in pengar till symaskiner.

Att bli gravid i tidig ålder kan innebära att livet blir förstört. I alla fall om man är tjej i Ghana. Som ung gravid riskerar man att stå utan utbildning, utan försörjning, ofta utan en familj bakom sig och dessutom med ett barn att ta hand om.

Maria Flink såg många ensamma flickor med barn, då hon besökte Ghana i julas.

– Jag såg fler unga flickor i kyrkan som bar bebisar på ryggen. Först trodde jag att de var storasystrar, sen insåg jag att det var deras egna barn.

I kyrkan lyssnade hon på pastorns predikan om just de unga flickornas situation. Hur föräldrarna inte har råd att ha dem i skolan. Hur de säljer sina kroppar för mat. Hur de ibland råkar bli gravida.

– Jag tänkte att det måste finnas något som man kan göra.

I våras träffade Maria Flink sin blivande man Enock Opoku och de gifte sig i rådhuset strax innan jul. Enock Opoku kom till Europa för några år sedan i hopp om ett bättre liv. Efter ett par år i Spanien kom han till Sverige. Resan till Ghana över jul var den första för Maria Flink.

– Det var väldigt varmt, människorna är väldigt nyfikna och man känner sig antingen som en alien eller en kändis. Man är ständigt uppassad. Folket är fattigt, men de är väldigt vänliga och de delar med sig av det de har, säger hon.

Enock Opoku kommer från staden Shama och nära huset där han bodde finns en fotbollsplan. En man, som tidigare spelat proffsfotboll i Storbritannien, driver ett projekt för unga pojkar vid fotbollsplanen. Pojkarna får spela fotboll, villkoret är att de ska vara drogfria och gå i skolan. Projektet är så lyckat att bland annat ett par killar har fått stipendium till fotbollsskolor utomlands och en har fått proffskontrakt i Sydafrika.

– Wow, vilken grej, tänkte jag. Det kändes jätteinspirerande, säger Maria Flink.

När hon hörde om de utsatta flickorna insåg hon att det var dem hon ville hjälpa. Hos Enock Opokus nära vänner kom hon på hur. Kvinnan i familjen är sömmerska och med hjälp av en handdriven symaskin syr hon kläder åt kunder över hela staden.

– I Ghana köper man tyg och går sedan till en sömmerska, det är så man gör. Jag tänkte att de här unga flickorna kan få lära sig ett yrke, som till exempel att sy, så har de större chans att klara sig.

De Ghananska vännerna tyckte att idén var strålande och lovade hjälpa till med att utbilda flickorna. Kyrkan hjälper till att hitta tjejer som passar i projektet. När Maria Flink kom tillbaka till Sverige skickade hon genast pengar till ett par symaskiner. Men det behövs fler. Tanken är att både unga mammor och flickor som riskerar att bli gravida i ung ålder ska få vara med i projektet. Och de är många.

– En symaskin i Ghana är inte så dyr, de kostar kring 650-750 kronor. Men de måste vara handdrivna för man kan inte lita på elektriciteten där, det kan bli strömavbrott när som helst på dygnet.

Nu har hon startat en ideell förening, "Jämtland Hjälper", som samlar in pengar till projektet. På lördag arrangeras en loppis i IOGT-NTO:s lokaler. Förutom att boka bord kan man även lämna in saker som man vill ska säljas. Intäkterna går oavkortat till syprojektet.

– Vi har precis skickat in papper till Skatteverket om föreningen. Det ska gå rätt till, inget flum och folk ska veta var deras pengar går. De ska gå direkt in i projektet, säger Maria Flink.

Projektet har fått namnet "Sy i Shama". Tre symaskiner finns nu på plats. Efter helgen hoppas Maria Flink ha möjlighet att skicka pengar till fler, så fler flickor kan utbildas. Om tre år ska de vara färdigutbildade sömmerskor. Men målet är även att bygga ett hus där unga utsatta flickor med barn kan studera men kanske även bo.

– Att köpa en bit land och bygga ett hus kostar ungefär 50 000 kronor. Nog ska vi försöka få ihop de pengarna.

Förutom loppisen är flera stödkonserter inplanerade under våren. En stödgala ska gå på Gamla Teatern i mars och senare ska Kulturskolans elever samla ihop sig till insamlingsgala. Lördagens loppisbesökare ska, förutom chansen att göra fynd, få njuta av afrikansk musik och fika.

Samtidigt som Maria Flink är i Östersund och samlar in pengar befinner sig maken Enock Opoku fortfarande i Ghana. För att få uppehållstillstånd i Sverige måste han ansöka från sitt hemland. Hur lång tid det tar är oklart.