Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Maria Söderberg (C): Vi gjorde fel

Vissa situationer går som politiker helt enkelt inte att hantera så att allt blir rätt. Det känner jag tydligt efter den senaste veckans händelser kopplade till att en av våra medarbetare så tragiskt begick självmord i juni 2010.

Det går aldrig att komma ifrån att mitt i en rättsprocess och personalansvar finns en familj som mist en make och far och som aldrig kan få honom tillbaka. Vi kan som människor och arbetsgivare göra allt för att stötta och lära av det som hänt. Men förlusten kommer för familjen alltid att vara densamma.

Jag känner djupt med familjen och deras sorg, och jag är oerhört ledsen för att jag under de här dagarna kan ha sagt saker som upplevts som okänsliga. Jag kan bara försäkra att det inte varit avsikten, och det har jag försökt framföra också direkt till familjen.

För mig som kommunpolitiker är det som har hänt ett ansvar på flera plan. Som politisk ledning och arbetsgivare. Formellt är kommunstyrelsen personalorgan enligt kommunallagen. Det är kommunstyrelsen som anställer kommunchef och förvaltningschefer. Det övergripande arbetsmiljöansvaret har kommunstyrelsen och arbetsmiljöuppgiften delegeras sedan helt enligt lagen vidare till ansvariga chefer i organisationen.

Det betyder att den rättsprocess som inleddes efter det tragiska dödsfallet kom att gälla två enskilda chefer och inte oss i kommunstyrelsen. Åtal kan nämligen bara väckas mot enskilda personer, inte en kommun, och då blev det de chefer som hade delegation på arbetsmiljöansvaret som åtalades.

När den fällande domen föll den 19 februari och kommunstyrelsens presidium uttalade sitt förtroende för de båda chefer som åtalats byggde det på uppfattningen om nuläget. Vilket är att förvaltningschefen genomfört stora förbättringar under de fyra år som gått och att den andra personen inte längre har personalansvar.

Därmed var bedömningen att de kunde vara kvar i sina tjänster i avvaktan på att rättsprocessen avslutas.

Och här begick jag och vi i presidiet ett fel. Vi skulle direkt ha konstaterat att med en fällande dom i första instans så vore det klokaste beslutet att förvaltningschefen helt enkelt tog en time out.

Vi insåg snabbt vårt fel och träffade en överenskommelse med den aktuella chefen om en sådan lösning, men jag förstår att vi i vårt första ställningstagande såg alldeles för begränsat på hur vårt uttalande kunde tolkas. Jag kan inte göra det ogjort och det beklagar jag.

För oss som kommun är nu nästa steg i rättsprocessen att avvakta en lagakraftvunnen dom.

Maria Söderberg (C) kommunstyrelsens ordförande Krokoms kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel