Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Maria vill till polcirkeln

Efter ett helt liv med fotbollen i centrum känner Maria Hestner att det är dags att ta igen den tid hon missat i fjäll och natur. Får hon som hon vill gör hon det med råge redan i april.

– Det började som en plojgrej, men sen rasslade det in 2-300 röster på en helg och då vaknade tävlingsdjävulen i mig, säger Maria Hestner och skrattar.

Rösterna som hon samlar på sig ska förhoppningsvis ge en biljett till polcirkeln och Fjällräven Polar, en expedition där deltagarna ensamma ska ta sig 300 kilometer norr om polcirkeln med hundspann. Från norska fjordarna i Signaldalen och vidare mot Jukkasjärvi i Lappland med övernattning i tält eller under bar himmel.

– Jag vill testa min kropp och mitt psyke och tävla med sig själv, förklarar Maria.

– Jag tar varje chans jag får att göra något som jag aldrig gjort förut. Senast jag gjorde det var att anmäla mig till en buggkurs, fortsätter hon och skrattar.

Just nu, i skrivandets stund, ligger Maria på andra plats i Sverige och på tolfte plats totalt. Hon ligger ungefär 200 röster efter ettan Fredrik Bam Persson.

– Vinnaren i varje land får åka, och sen väljer en jury ut ett wildcard från varje land, säger Maria Hestner som har bestämt sig för att det borde vara en Jämte som representerar Sverige i Fjällräven Polar.

Från början la hon inte speciellt mycket energi på att få folk att rösta, men när hon märkte att folk faktiskt klickade in på hennes profil började hon aktivt att fiska röster. Maria har främst använt sig av Facebook och där har länken till hennes sida spridit sig och delats av både folk hon känner, folk hon är bekant med och folk som hon aldrig ens har träffat. Hon har även varit på radion och kommer att dela ut flyers på flygplatsen. Allt för att få åka till polcirkeln där äventyret väntar.

I sin ansökningsvideo kallar sig Maria för en friluftstjej, men eftersom hon har spelat fotboll i hela sitt liv har naturen fått komma i andra hand. Nu när hon lagt fotbollsskorna på hyllan tänker hon ta igen all förlorad friluftstid.

– Jag älskar vintern och fjäll och skidåkning. Det finns inget ställe som jag blir så lugn vid som i fjäll och vid vatten. De är mina element, säger hon.

Att hon inte har minsta lilla hundvana, utan snarare är den som går undan när det kommer en hund, och ska hantera ett hundspann 300 kilometer ser hon inte som något problem utan snarare som en del i utmaningen.

– Jag är mental tränare och pratar ofta om att man måste lämna sin trygghetszon, det här blir en chans för mig att göra det, förklarar Maria.

Här kan du rösta på Maria Hestner.