Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Marianne Eriksson

Marianne Eriksson, född Erlandsson, Rydebäck, har avlidit.

Annons

När en storasyster dör blir det ett stort tomrum. Spelar ingen roll om syskonen hunnit bli pensionärer. Vår storasyster, som redan som barn fick hjälpa till att ta hand om oss fyra yngre syskon, har ändå alltid funnits för oss i hela vårt liv. Nu finns hon inte här längre.

Marianne föddes i Tångeråsen i februari 1939. De första skolåren gick hon i Svaningen. Sedan i Tångeråsens skola när familjen flyttade tillbaka dit och våra föräldrar tog över pappas barndomsgård, Backen.

Det var småskollärare Marianne ville bli, för hon tyckte om barn. Och eftersom hon hade läshuvud fick hon gå på läroverket i Östersund och ta realexamen. Lärare blev hon dock aldrig för hon klarade inte av sången vid inträdesproven till seminariet i Härnösand. Men till glädje för många sjuka barn – och deras föräldrar – utbildade hon sig i stället till barnsjuksköterska.

Första sommaren som färdig barnsjuksköterska arbetade Marianne på lasarettet i Ängelholm i Skåne. Sedan blev hon kvar i Skåne för där träffade hon Lennart som hon gifte sig med. Fram till sin pensionering arbetade hon sedan på barnkliniken vid Helsingborgs sjukhus.

Marianne lämnade aldrig Jämtland helt. Under många år tillbringade hon och hennes familj somrarna, och även en del jular, på Backen i en egen liten stuga som Lennart byggt.

Trots att vi syskon spreds runt mer än halva Sverige, från Jämtland till Skåne, har kontakten mellan oss varit mycket god. Och det är Marianne som har stått för en stor del av sammanhållningen.

Det är barnen som varit Mariannes stora intresse och engagemang i livet: hennes patienter, hennes egna två söner, Lars och Olof, och inte minst hennes fem barnbarn: Tim, Noak, Nell, Pontus och Lukas. Hon har varit den mest fantastiska farmor barnbarnen kunnat önska sig.

Marianne tog stort ansvar och arbetade hårt för att hjälpa andra hela sitt liv. Ändå hann hon med att ha ett socialt liv och många vänner. Vi hennes syskon är mycket tacksamma över att vi fått ha henne som storasyster.