Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Marianne Larm Svensson (C): Inte nöjd med svaret

Marianne Larm Svensson (C) är inte nöjd med det svar hon fått från den politiska majoriteten angående bemanningen på länets hälsocentraler.

För en tid sedan ställde hon en fråga för att få besked om alla hälsocentraler har den läkarbemanning som krävs enligt reglerna i hälsovalet. Upprinnelsen var att Marianne Larm Svensson fått information om att hälsocentralen i Backe fått ersättning för läkarbemanning fem dagar i veckan, trots att centralen endast haft läkare på plats tre dagar i veckan. Hälsocentralen har alltså haft hel ersättning från landstinget, men endast 60 procent av kostnaderna och Marianne Larm Svensson anser att det stör konkurrensneutraliteten i hälsovalet.

– Jag tror inte att någon av de alternativa utförarna skulle komma undan med att ha en halverad läkarbemanning, det skulle inte ses med blida ögon. Andra utförare har ju fått anstränga sig till det yttersta för att klara läkarbemanningen och budgeten. Det får inte vara någon skillnad mellan landstingets egen verksamhet och de alternativa utförarna, säger hon.

Ann-Marie Johansson (S), ledamot i landstingsstyrelsen och ansvarig för primärvårdsfrågor, har lämnat ett svar där hon skriver att det varit problem med läkarbemanningen i Backe, men att det var under en övergående period och att hälsocentralen i Strömsund kunde hjälpa till vid akuta problem.

Hälsovalskansliet har haft ögonen på situationen i Backe och efter uppföljningsbesök i mars ska samtliga vårdenheter nu ha tillgång till läkare fem dagar i veckan.

Ann-Marie Johansson påpekar också att liknande fall fanns för några år sedan hos en privat vårdgivare, under någon enstaka vecka, och att det hanterades på samma sätt.

– Jag tycker att hon bagatelliserar hur stor läkarfrånvaro det har varit, säger Marianne Larm Svensson.

Larm Svensson hänvisar till primärvårdens årsredovisning där det framgår att antalet läkarbesök i Backe minskade från 7 648 under 2012 till 4 000 året därpå. Ett tydligt bevis på att det varit problem med bemanningen, anser hon.

– Det är så stor skillnad, det är ju nästan en halvering och det harmonierar inte med svaret om att det var under en begränsad period.

Marianne Larm Svenssons fråga kommer att bli föremål för behandling i landstingsfullmäktige framöver.