Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Marias chef övervakade henne med olaglig kamera

Många chefer missbrukar övervakningskameror för att bevaka den egna personalen. Maria, från Gävle, blev filmad av sin gamla chef.
– Det var psykiskt jobbigt, berättar hon.

Kameraövervakning blir allt vanligare på arbetsplatser. Tanken är att det ska förhindra brott.

Men enligt en granskning som Sveriges radio har genomfört används kamerorna ofta till att övervaka personalen.

Gävlebon Maria blev filmad av chefen på sin före detta arbetsplats.

– Det var väldigt kränkande och man kände sig anklagad. Det blev orolig stämning bland personalen, säger hon till Gefle Dagblad.

Marias chef skylde inte med att han satte upp kameror, dock satte han inte upp några skyltar om övervakningen. Han ville "hålla koll så att ingen stal någonting", ska han ha sagt.

Maria jobbade på arbetsplatsen i några år.

– Kamerorna var en av anledningarna till att jag slutade där.

Övervakningskameror får sättas upp av en arbetsgivare. Men det måste finnas skyltar som visar att det är ett övervakat område. Praxis är att en organisation som företräder de anställda ska bevilja kameraövervakningen, enligt Datainspektionen.

– Jag tror att det är många unga personer som inte riktigt vet vad de har rätt till. Man litar på sin arbetsgivare, säger Maria som tycker att anställda ska vara på sin vakt.

Ann-Charlotte Nyman är handläggare på rättsenheten vid Länsstyrelsen Gävleborg. Hon arbetar med tillstånd för kameraövervakning.

– Vi är väldigt tydliga i vår information om att man inte får göra så. Det ska alla tillståndshavare veta om, säger hon.

Men vid ett tillsynsärende är det svårt att bevisa att någon smygövervakar sina anställda. Arbetsgivaren nekar bara.

– Och vi kan ju aldrig veta om arbetsgivaren sitter och tittar när de anställda kommer och går, säger Ann-Charlotte Nyman.

Vad kan en anställd som misstänker att de övervakas göra?

– Ja, en del vänder sig till oss och påtalar det. Det är väl ungefär det man kan göra.

Fotnot: Maria är ett fingerat namn.