Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Marie Birkl i Ås brinner för fjällen, fotografi och formgivning

Marie Birkl har hunnit med många karriärer och kärleken till naturen har alltid drivit henne framåt. Det började med en plats i snowboardlandslaget och pågår just nu i en sjönära villa i Ås. Där designar och fotograferar hon för det egna märket MyNordie.

Marie är en tjej med många idéer och ett stort driv. Så att intresset för fotografi omvandlades från hobby, till ett eget företag, till eget designmärke, är inget konstigt.

– Jag har aldrig haft någon fotoutställning med mina bilder, så då kom jag på att mina produkter kunde bli lite som en fotoutställning. Printarna på mina saker blir själva utställningen, berättar Marie.

Det började med enbart fokus på fotografi, men allt eftersom tiden gick insåg Marie att fotografyrket var ett yrke i förändring. Då kom idén om att använda bilderna på olika inredningsprodukter. På det sättet kunde hon kombinera det hon brinner för – fotografi, fjällen och att pyssla med formgivning.

– Jag har aldrig varit någon designnörd, men jag gillar när saker är rätt komponerade. Det får jag använda mig av nu, berättar Marie.

Marie är uppväxt i Mariefred men ser Ås som hemma. Under sina åtta år med tävlande och resande på heltid insåg hon att det var i Jämtland hon skulle bo.

– Det var då jag bestämde mig för att jag skulle hem. Det är ju faktiskt bra här, speciellt om man gillar skidåkning och vatten. Det finns ingen annanstans där det finns så mycket vatten men ändå är nära till skidåkning och fjäll. Annars är det väl Vancouver i Kanada, men jag hade ingen lust att flytta till Kanada så valet föll på att flytta hem till Östersund.

Kärleken till naturen syns tydligt i Maries olika kollektioner. Fröken snö representerar vinterhalvåret med vinter, snö och fjällnatur. Nordvild representerar fjällen om somrarna, med hjortron, röding och somriga fjällväxter. Den kommande kollektionen Sjöbris står för sjölivet. Den fotades under sommaren 2015. Tanken var att den skulle komma ut denna sommar, men tiden räckte inte till. Bilderna finns där, men exakt hur det ska bli är inte klart.

– Egentligen skulle jag behöva jobba med det på heltid för att få det precis som jag vill, men jag behöver pengarna från fotograferingen också. Just nu jobbar jag nog lite mer än vad jag borde för mitt eget bästa. Så något exakt datum när Sjöbris kommer ut i butikerna och webbshoppen är inte bestämt.

2009 började Maries produkter att säljas i butiker i de norra delarna av Sverige. I dag säljs de i tolv butiker samt i webbshoppen som öppnade under januari i år. Den är ett komplement till butikerna.

– Men jag har inte försökt sälja in till fler butiker heller. Förra våren blev för mycket, då var det nära att jag slutade. Men det var många som peppade mig att fortsätta, så då startade jag webbshoppen i stället, säger Marie och skrattar.

Butikerna som säljer Maries saker finns mest på turistorter med fjällturism. Men kunderna är även bland annat stockholmare som köper upp saker till sina hus och stugor i fjällen.

– I dag är det många som köper stora moderna hus i fjällen, och det var där idén började. Jag tyckte att det vore roligt att göra produkter som matchar det lite modernare. Därför är det mycket vitt, som förutom den rena stilen även står för snön.

Vinterkollektionen är den som funnits längst och även säljer mest. Det är mycket rena linjer, fjäll, ripor och renar.

– Jag älskar att vara ute, det är där jag helst vill vara. Det är ju det som är inspirationen till allt. Jag skulle nog kunna påstå att jag är lite samisk, dock inte i blodet, men jag brinner för allt som har med fjällen att göra.

Läs om mer design från Jämtland:

Caroline säljer det bästa av Jämtland från sin etta i Lugnvik

21-åriga designern Matilda i centrala Östersund hämtar inspiration från fjällen

Design från Jämtland på Instagram – här är några favoriter att hålla koll på

Designern Viktoria Månström hittade rätt atmosfär i 60-talshuset i Östersund