Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Marie Stensbybehåller sin tjänst

Den förra SD-politikern Marie Stensby från Föllinge får behålla sitt arbete som kommunanställd musiklärare i Krokoms kommun, trots upprepade rasistiska skrivningar på nätforumet Avpixlat.

– Var och en har rätt att uttrycka sina åsikter i Sverige. Även om det är mycket olyckliga uttalanden som läraren gjort har vi i vår utredning inte hittat några olagligheter eller att lärarens agerande påverkat hennes sätt att bedriva undervisning, säger Birgitta Lundgren som är chef för barn- och utbildningsförvaltningen i Krokom. 

Det var vid Luciatid i fjol som kommunledningen i Krokom fattade beslutet att stänga av Marie Stensby från hennes tjänst fram till 8 januari, för att utreda om det var förenligt med hennes anställning att skriva hatkommentarer mot invandrare och utländska medborgare med islam som tro. Utredningen och avstängningen förlängdes januari månad ut.

Marie Stensby återfår nu sin tjänst från 1 februari men är för närvarande sjukskriven.

Lärarförbundet, som beslutade att utesluta Marie Stensby som medlem, godkände kommunens åtgärd som kommunchefen Ola Skyllbäck motiverade även med att Marie Stensby använt sin jobbmejl för sina privata nätkommentarer.

Det var 10 december ifjol som tidningen Expressen presenterade de avpixlade namnen på människor som skrivit rasistiska kommentarer på nätsajten Avpixlat.

Under signarturen "folkkultur" hade Marie Stensby kommenterat så här om hungerstrejkande ensamkommande flyktingbarn:

"Hoppas de svälter sig till döds!"

Hon kallade även muslimska invandrare för "de invaderande styrkorna", "patrasket" och "gräshoppssvärmarna". Och hon hävdade också att det bästa för världen skulle vara om shiiter och sunnimuslimer tog ihjäl varandra.

Till Expressen sa hon efter att tidningen offentliggjort hennes kommentarer att hon inte tyckte att hennes uttalanden stred mot den nolltolerans mot rasism som Sverigedemokraternas partiledning proklamerat.

Marie Stensby som var ersättare i Sverigedemokraternas partistyrelse valde dock att lämna partiet.

ÖP har sökt Marie Stensby för en kommentar men inte lyckats nå henne.

Hon citeras dock indirekt i ett pressmeddelande från Krokoms kommun där det står följande: "hon säger att citaten, med all rätt, kan tyckas hemska och ovärdiga när de presenterades på det sätt som skedde. Hon ber om förlåtelse och säger att risken för upprepning är obefintlig."