Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mariefredsmodellen sprider sig och fler tiggare får jobb

Anna Löfving i Mariefred tyckte det var hemskt att se tiggarna och började därför hjälpa dem att hitta ströjobb. Nu finns inga tiggare i staden och Mariefredsmodellen sprids med rasande fart till andra orter.

Mariefredsborna erbjuder enklare arbeten som trädgårdsarbete, städning eller fönsterputsning. De betalar romerna cirka 75 kronor per timmen.

Anna Löfving, som är initiativtagare, har nominerats till Expressens pris Svenska Hjältar berättar hur det var när tiggande romerna började synas vid butikerna i pittoreska Mariefred.

– Det blev en otrolig kontrast till idyllen här. Det är hemskt om barnen ska växa upp med att se människor så förnedrade, säger hon till tidningen.

Hon började hjälpa dem genom en Facebookgrupp och fler orter har tagit efter.

I Åre förmedlar Sebastian Garhammer jobben på två Facebooksidor. Ingen uppmanar dem till att jobba svart. De byter däck tills de har hittar" riktiga jobb", förklarar han. EU-migranterna tar själva ansvaret på hur de deklarerar pengarna.

Enligt Sebastian Garhammer är risken att de ska utnyttjas av privatpersoner liten eftersom alla jobb förmedlas via Facebooksidan.

– Det handlar inte om att erbjuda billig arbetskraft utan det handlar om att hjälpa till och hjälpa deras familjer i Rumänien.

Mariefredsmodellen har kritiserats, en del menar att romerna "tar" jobb från städfirmor och hantverkare,

– Jag har inte dåligt samvete. Jag känner många arbetslösa och vet att det är hemskt. Men om jag måste välja mellan att hjälpa två grupper, så hjälper jag de som har det sämst, säger Anna Löfving till Expressen.