Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Marin har förmågan att våga vara storslagen

Två utställningar med en färgprakt som verkligen gav alla de soliga höstträden en tuff match. Det lyste intensivt om målningarna. Och så tittar vi fram emot helgen …

I början av 2000-talet var Marin Hemmingsson en flitig utställare i länet. Hennes ofta stora målningar som pendlade mellan världens storstäder och tredje världen lyste upp utställningslokaler och även restauranger. Nu är det hela sju år sedan hon senast ställde ut i länet, då på Byhuset på Rödön. I lördags var hon tillbaka.

”The Art Of Becoming” är utställningen med Marin Hemmingssons måleri döpt till. I lördags var det vernissage på Galleri S. Det är uteslutande måleri i bivaxtempera på både duk och papper. De största målningarna innebär nästan fem kvadratmeter måleri.

Alla målningar har titlar på engelska. Vid en snabb överblick känns det som att de flesta av målningarna hade kunnat utgöra omslag till någon av alla de där New Age-böckerna som en gång översvämmade marknaden. Men ju längre jag går runt där ju mer fångar målningarna in mig.

Det är bilder i flera lager. Vi har det tydliga och vi har det mer suddigt drömska. Ansikten och kroppar svävar runt i olika lager av synlighet. Färgerna är värmande och vågar kontrastera varandra på ett sätt som driver upp helheten.

De stora målningarna är kanske dumdristigt stora. Men de ger också ett överväldigande intryck. Här finns många ingångar att ta sig vidare in i bilderna.

Det är 15 målningar på duk som visas. De 15 målningarna på papper kommunicerar inte lika tydligt med mig. De har inte samma förmåga och blir därför mer ofärdiga på något sätt, som en slags skisser eller prov.

Men sammantaget är det lika uppfriskande att möta Marin Hemmingssons måleri 2011 som det var 2004. Hon har den där förmågan att våga vara storslagen. Det är häftigt.

Avskalat

I källaren hos Lars Bolin Gallery ska under hösten projektet ”Turning Point” pågå. Där får mer oetablerade konstnärer möjligheten att visa upp sig i lite mindre skala. Först ut är Gustav Retsler. På väggarna en trappa ner hänger 14 mycket färgstarka målningar. Det handlar om akrylmåleri i kombination med tusch. Resultatet är fascinerande.

All de där tunna tuschlinjerna bygger upp figurer och blommor som framträder mot färgstarka fonder som kan vara chockrosa, guld, illrött och så vidare.

Allt är väldigt konsekvent. De stiliserade blommorna och de seriefigursmystiska varelserna liknar på något sätt en uppdaterad popkonst.

Allt är väldigt estetiskt, medvetet avskalat. Och visst, balansgången är lite vågad. För det här skulle kunna bli för stelt, en slags affischkonst som bara vill skapa effekter och inget annat. Men jag tycker mig ändå hitta något mer på väggarna.

Och kontentan blir att när jag tar trappan upp så vet jag att jag gärna vill se mer av Gustav Retslers måleri. Ett bra initiativ detta.

Bredd

På fredag är det så dags igen. Konstens vecka invigs den här gången redan på fredag. Och när man läser på de innehållsrika programaffischerna är utbudet verkligen imponerande.

Med Anders Rasmusson som drivkraft visar länet upp en bredd som imponerar. Det verkar nästan vara konst precis överallt från och med fredag till nästa söndag. Det blir utställningar i alla de mer etablerade utställningslokalerna och det blir också konst i lokaler som inte lika ofta visar konst.

Och till er som undrat, jo, MalinMatilda Allberg har skapat en konstbakelse i år också. Årets skapelse har getts det roliga namnet Mespropp och finns hos Wedemarks.

ÖP kommer att skriva mer om Konstens vecka framöver. Men jag vill lyfta fram saker som Konstpub på Clarion och Finissage med mera. Konsten kan ta vilka vägar som helst för att nå ut. Det är det som är så roligt med initiativet Konstens vecka.

På fredag eftermiddag invigs allt. Och på fredag kommer flera gallerier att ha kvällsöppet. Sedan är hela det digra programmet igång. Något att längta efter.

Christer B. Jarlås