Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Märit, 82 år, nekas färdtjänst

Märit Andersson, 82 år, i Åsarna är blind på höger öga och har 40 procents syn kvar på det vänstra. Hon har just fått avslag på sin ansökan om färdtjänst: Men beslutet byggs på fakta som är flera år gammalt.

– Färdtjänsten slår snett, säger Märit Andersson, dagen efter det nedslående beskedet.

Hennes make Alex, 92 år, däremot är beviljad färdtjänst.

Han säger själv att allt över hans hals fungerar perfekt, men å andra sidan är hela kroppen därunder värdelös.

– Men huvudet kan jag ha glädje av i tio år till, om jag får leva, säger han med ett smittande skratt.

Båda anser att de behöver färdtjänst, men bara Alex har rätt att nyttja färdtjänsten som det är i dag.

Märit får sitta hemma när hennes make tar färdtjänsten.

– Jag har fått avslag två gånger. Senaste beskedet kom i går. Utan att de kontrollerat min status i nuläget gör de avslag på min ansökan om färdtjänst. Senast jag sökte var 2011. Då kunde jag gå en kilometer. Det kan jag inte längre, jag har ju knappt någon syn. Men de grundar ändå det nya beslutet på det jag sade för flera år sedan, säger en mycket ledsen Märit Andersson, som numera endast med stor möda kan ta sig ut för att få lite luft.

Märit sitter hemma vid köksbordet tillsammans med sin make Alex. Tack vare att inte båda har färdtjänst blir det maken Alex som med hjälp av rullatorn och färdtjänst kan lämna hemmet. Märit blir ofta sittandes ensam hemma med hunden.

– Min make Alex och jag skulle kunna åka betydlig mer tillsammans. Vi skulle kunna göra en resa tillsammans. Men jag klarar inte av det, jag blir mer och mer isolerad, säger Märit.

Alex sitter bredvid sin Märit vid köksbordet hemma i Åsarna. Han har artros i bägge knäna och går enbart med hjälp av sin rullator.

– Betalar jag för bägge kan hon få följa med också, men det är inte säkert att hon kan åka med tillbaka. Det beror på om det finns plats för henne i bilen. En gång följde hon med mig till Svenstavik i min färdtjänstbil, hon skulle till tandläkaren. Men hem tvingades hon ta vanlig taxi, för det fanns inte plats för henne i färdtjänstbilen, säger Alex.

Taxiföraren Christina blev deras räddning den gången. Hon hade vägarna förbi Svenstavik söderut och tog med de två sin privata bil.

Paret är så tacksamma för mycket av det sociala stöd de har, bland annat städning var tredje vecka. Mycket pekar på att de kommer att behöva mer hjälp i framtiden.

– Men att det ska vara så svårt att få färdtjänst begriper jag inte. Jag kan inte gå längre. Ingen har pratat med mig, jag har bara fått ett avslag hemskickat med brev till mig. Nu har jag en vecka på mig att överklaga beslutet, säger Märit.