Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Märit fick nytt avslag

Märit Andersson i Åsarna är så gott som blind och har inte ork att gå till postlådan. Men trots ihärdiga försök att få färdtjänst nekas hon.

Annons

ÖP besökte Märit och hennes make Alex Andersson i Åsarna för drygt två veckor sedan. Hon hade då fått ett preliminärt avslag på sin ansökan om färdtjänst.

Märit ansåg då att beslutet byggde på gamla fakta, fakta som härrörde från 2011.

– Jag har fått avslag två gånger. Senaste beskedet kom i går. Utan att de kontrollerat min status i nuläget gör de avslag på min ansökan om färdtjänst. Senast jag sökte var 2011. Då kunde jag gå en kilometer. Det kan jag inte längre, jag har ju knappt någon syn. Men de grundar ändå det nya beslutet på det jag sade för flera år sedan, säger en mycket ledsen Märit Andersson, som numera endast med stor möda kan ta sig ut för att få lite luft.

Trots det negativa beskedet valde Märit att inte ge upp utan överklagade ytterligare en gång. Nu har Märit fått avslag ytterligare en gång.

– Märit är förtvivlad, hon gråter, hon ligger mest till sängs, säger hennes make Alex.

– Det står i beslutet att Märit sagt att hon kan förflytta sig en kilometer. Men det är ord som de lagt i hennes mun, menar maken Alex.

– Hon kan knappt gå 75 meter, tillägger han.

Alex läser utantill ur det beslut han håller i sin hand.

– De skriver "att denna förflyttning eller resa inte kan genomföras obehindrat eller endast med vissa svårigheter berättigar således inte till färdtjänst. Brist eller avsaknad av allmänna kommunikationer berättigar inte till färdtjänst", läser han.

På soffan i köket ligger Märit under samtalets gång.

– Jag är så ledsen, Maken har färdtjänst men vad händer om han drabbas av något, frågar hon bekymrat.

Vad Märit och Axel kommer att göra härnäst vet de inte.

– Vi kan visserligen överklaga även detta beslut. Nästa instans är förvaltningsrätten i Härnösand. Men det känns som att det inte är någon idé. Det känns som det har gått prestige i det här beslutet, avslutar Alex.

Mattias Holmlund, chef för särskild kollektivtrafik hos Länstrafiken säger nu att han ska kontakta sin handläggare som återigen får kontakta Märit Andersson för ett klarläggande i det här segslitna ärendet.

– Men jag vill även framhålla att 91 procent av alla ansökningar förra året om färdtjänst faktiskt beviljades, och att samtliga 24 prövningar hos förvaltningsrätten och kammarrätten utföll till länstrafikens fördel, säger Holmlund som anser det värdefullt att det finns möjlighet till en "second opinion".