Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Maritza Horn från Stugun är tillbaka - ny skiva släpps i dag

Maritza Horn från Stugun flögs till New York för inspelningar och spåddes en internationell musikkarriär.
Men plötsligt var hon borta från rampljuset.
Nu släpper hon nytt, och berättar om varför hon la musikkarriären på hyllan.

Det var efter skivorna "Jämmer och Elände" och "Tänk om" som Maritza Horn 1983 blev ombedd att åka till USA och spela in musik. Hon reste till New York, spelade in hos Jerry Ragavoy, som låg bakom låtar till artister som Rollings Stones och Janis Joplin, och var redo att lanseras internationellt. Hon hade långtgående planer på att flytta till USA och hade ett amerikanskt skivkontrakt med Warners att skriva på.

Så, när hon kommer hem, blir svenska skivbolaget Metronome uppköpt av Warners och ett nytt kontrakt ska skrivas på. Ett kontrakt som är avsevärt sämre än det hon blivit lovad av amerikanarna.

– De försökte tvinga mig till ett mycket fisigare kontrakt. Det förra innehöll ju en världslansering och jag tyckte inte att de behandlade mig på det sätt som jag var värd. Så efter ett möte på fyra timmar med det svenska skivbolaget reste jag mig upp och gick. Jag tänkte att jag skiter i det här, säger Maritza Horn.

Samtidigt hade hon två barn att ta hand om, och efter hemkomsten från New York träffade hon sin blivande make. Musikkarriären kändes inte längre lika viktig. Jerry Ragavoy ringde och bad henne komma till USA igen, men då hade hon redan bestämt sig för att stanna hemma.

– Kärleken kom in i mitt liv och vi fick tre barn. Jag var tvungen att jobba också, jag hade inte tid att bara sitta på bänken och vänta på en chans.

Hon fortsatte med musik vid sidan av livet som mamma. 1988 fick hon en grammis för "Morgon i Georgia". Men det stora internationella genombrottet uteblev.

– Jag ångrar inget, jag fick tre fantastiska barn. Och jag har aldrig gjort musik för att bli någon stjärna.

Nu är hon tillbaka med albumet "Just like Greta" som släpps i dag. Albumet består av nio Van Morrison-låtar som Maritza Horn producerat tillsammans med gitarristen Ola Gustafsson. Ola Gustafsson har även producerat de tre senaste skivorna som Maritza Horns dotter, Melissa, har släppt.

– Melissa och jag har en väldigt nära relation och hon får mycket råd från mig. Hon är min enda dotter och min stora stolthet. Ingen gör musik för att bli världsberömd och det handlar inte om att bli kända, vi är en musikfamilj och det är fantastiskt att Melissa kan göra det här med sin musik. Jag är så ofantligt stolt över henne.

Att det blev just Van Morrison Maritza Horn valde att tolka är ingen tillfällighet. Hon hörde hans röst för första gången på en demoskiva i Los Angeles 1975.

– Han borde få Polarpriset, det är på tiden. Han är mäktig.

Hon vill inte kalla den nysläppta skivan för en comeback, mer ett gyllene tillfälle att göra något nytt.

– Tiden går och nu har alla barnen flyttat hemifrån. Nu hade jag tid att göra den här plattan och det känns underbart att jag gjort det. Jag har inga förväntningar, eller någon plan, och jag har inga spelningar inbokade. Men jag måste väl göra någon spelning framöver.

Maritza Horn var 12 år när hennes familj flyttade från Stugun till en by utanför Timrå.

– I min själ och i mitt hjärta så är jag jämte. Så är det.