Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Markägarna förlorade tvist mot sameby

Ruvhten sijte behöver inte betala vite för renbete i Härjedalen. Det har hovrätten för nedre Norrland meddelat i sin dom som kom i onsdags.

Frågan om renarnas bete mellan Tännån och Ljusnan Härjedalen har pågått i många år. 2011 var frågan uppe i tingsrätten efter det att 25 markägare krävt 100 000 kronor i skadestånd då renarna befann sig på privat mark. Bland annat hänvisade markägarna till utfallet i Härjedalsdomen som slagit fast att samebyarna inte har rätt till renbete på privata marker.

I Östersunds tingsrätt förlorade markägarna. Tingsrätten konstaterade att det förekommit renbete på privat mark men att det är något man får räkna med för fastigheter som gränsar till renbetesområden.

Hovrätten fastställde i onsdags tingsrättens beslut.

Hovrättens samlade bedömning är att markägarna inte har kunnat styrka de sakförhållanden som de har åberopat till stöd för påståendena om att samebyn medvetet och avsiktligt utnyttjar markerna för bete med ren eller att samebyn underlåter att agera eller inte agerar på det sätt som kan krävas för att hålla renarna borta.

Markägarna ska nu betala 816 727 kronor i ersättning för Ruvhten sijtes rättegångskostnader.