Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Marken undersöks inför bostadsbygget

Markundersökningen av Storsjö strand har startat. Samtidigt har kommunen fått in ovanligt många yttranden om planförslaget.

På den gamla Beijerstomten på Storsjöstråket har Håkan Sjöstedt riggat upp sin borrbandvagn för att inleda en geoteknisk undersökning av marken inför en kommande bostadsbebyggelse.

På en dags provborrning ska han försöka få en så bra bild som möjligt av markens beskaffenhet.

– Jag har absolut ingen aning om vad jag kommer att hitta, säger Håka Sjöstedt.

– I vanliga fall brukar jag hitta någon form av lera. Det finns gamla uppgifter från tidigare undersökningar som tyder på att det är runt 13 meter till förmodat stopp varav 2 till 5 meter fyllningsmaterial.

Provborrningen går till så att man slår ner en spets i marken tills det tar stopp för att få fram hur djupt man senare behöver påla.

Men en dag av geotekniska undersökningar kan vara i klenaste laget.

– En tight budget gör att kunden vill ha så mycket gjort som möjligt på en enda dag. Särskilt i södra Sverige är det vanligt att kunderna borrar för lite och det brukar straffa sig i slutändan. Man brukar tjäna på att ta en extra dags undersökning för att bättre kunna räkna på byggkostnaden, berättar Håkan Sjöstedt.

Samtidigt som provborrningarna startade gick remisstiden ut för att komma in med eventuella synpunkter kring en ändring av detaljplanen i området. Av de yttranden från olika sakägare som inkommit till Östersunds kommun är många positiva till bebyggelse i området.

Både Jamtli och föreningen Gamla Östersund tycker det är bra att siktlinjerna behålls så att man ser sjön genom stadens gränder och en bebyggelse stärker stadskärnan vilket i sig ger ett ökat underlag för verksamhet.

Däremot har ett antal bostadsrättsföreningar yttrat sig med synpunkter på att den minst 2 meter höga säkerhetsmuren som skydd mot tågspåren ska skymma utsikten och skärma av staden från Storsjön. Att området ska bli, vad man kallar, ett "reservat".