Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Markfrågan löst för Åres aktivitetsarena för actionsport

Åre kommun är beredda att ge bort mark för 3 miljoner kronor till det bolag som ska bygga Åres nya aktivitetshall på Åre strand. Igengälld utlovar bolaget lämna entrérabatt till Åres kommuninvånare.

Annons

Föreberedelserna för den nya aktivitetsarenan för actionsporter på Åre strand, som startade redan för ett par år sedan, har nu tagit ytterligare ett kliv framåt. Åre kommun säljer det markområde strax intill Holiday club-bron som ska inrymma hallen. Marken är värderad till 3 miljoner kronor.

Politikerna i kommunstyrelsen gav i går styrelsens presidium mandat att genomföra affären. Men köparen kommer inte att erlägga någon köpeskilling för marken. Istället tecknas ett avskrivningslån mellan Åre kommun och köparen. Avskrivningslånet används sedan som betalning av köpeskillingen. I praktiken betalas alltså ingen traditionell likvid. Som motprestation utlovar aktivitetshallsbolaget istället en 50-procentig rabatt på entréavgifterna för alla kommuninvånare i Åre under avtalsperioden. "Föreslagen motprestation från bolaget är att lämna 50 % rabatt på inträdet för kommuninvånare samt fritt inträde vissa tider för skidgymnasiets elever vid träning.", skriver Åres kommunchef i sitt tjänsteyttrande över affären.

– Kostnaden för bolaget blir alltså de minskade intäkter som följer att av ungdomarna får rabatt på entréavgiften, säger Peter Bergman (S), ordförande i Åre kommunstyrelse.

Upplägget med avskrivningslån påminner om den finansieringslösning som Åre sydde i hop med Holiday club kring bygget av badanläggningen på hotellet. Även här har kommuninvånare i Åre rabatt på entréavgiften till badet.

ÖP berättade redan i slutet av förra året att planerna på att den nya aktivitetsarenan tog stora steg framåt. Redan då fanns fastighetsbolaget Tagehus och finska Superpark OY med som två tongivande aktörer. Förhandlingar pågick med en byggentreprenör och den totala byggkostnaden uppskattades till runt 60 miljoner kronor.Vid Åres gemensamma destinationsbolag, Åre Destination, är det styrelseordförande Håkan Hansson som arbetar med aktivitetsarenan. Enligt Hansson är projektet nu nära att gå i mål.

– Det kan handla om så lite som veckor, säger han.

– Det ser positiv ut, som jag ser det. Men allt är inte klart än.