Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Markinventeringen kan försena EU-stödet för lantbrukarna

Lantbrukare i Jämtland kan bli utan EU-stöd ända fram till 2010. Orsaken är den markinventering som pågår i länet.

Annons

– Det påverkar alla lantbrukare, oavsett om de har en hektar eller hundra, säger Ingrid Gunnarsson på länsstyrelsen.

Länsstyrelsen i Jämtland riskerar att bli försenade med utbetalningarna under 2009. Länsstyrelsen uppmanar lantbrukarna som söker stöd att noggrant kontrollera sin SAM-ansökan (samlad ansökan om rättighetsstöd). Det är viktigt att lantbruksföretagen söker med exakt den areal som blivit inventerad.

– Arealen anges med två decimaler, och det är viktigt att det stämmer exakt mot den inventerade, säger Ingrid Gunnarsson som arbetar med EU-stöd på länsstyrelsen i Jämtland.

Annars måste länsstyrelsen göra en administrativ kontroll av ansökan. Länsstyrelsen saknar personal för att hantera alla ansökningar.

– Lantbrukarna i länet är vana att få sina pengar. Men om vi måste kontrollera varje ansökan så riskerar de att bli utan slanten i oktober, säger Ingrid Gunnarsson.

Inventeringen i länet påbörjades efter påtryckningar från EU-kommissionen.

Om den inte genomförs så riskerar Sverige att få stora penningstraff. Ingrid Gunnarsson säger att de försökt informera lantbrukarna om vikten med att kontrollera sin ansökan, men att de visat ett svalt intresse.

Det kommer mycket information från olika håll till lantbrukarna, till sist tröttnar de väl, säger Ingrid Gunnarsson.