Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Märkliga turer kring Folkets Hus

År 2005 tog Bräcke kommun beslutet att stänga Bräcke högstadium.

Lärarna mådde dåligt, föräldrarna protesterade, majoriteten lyssnade inte.

Skolan dömdes ut och kommunen skrev ett hyreskontrakt med Folkets Hus i Bräcke på anmärkningsvärda 20 år, för att säkra en ombyggnadskostnad.

Vi skattebetalare betalar 3,4 miljoner per år i hyra, flera hundratusen per år för att få kliva in genom entrén (jo, det är sant!) samt har tillgång till en hylla i entrén som kostar oss skattebetalare 100 000 kronor per år.

När jag bad om att få se besiktningsprotokollen som bör ha legat till grund till för beslutet att döma ut Bräcke högstadium möttes jag av tomma blickar. Det finns av allt att döma inga protokoll.

Affärerna mellan Bräcke kommun och Folkets Hus i Bräcke trotsar all rimlighet, och det är dags att ta reda på exakt hur mycket pengar som faktiskt flödar mellan kommunens skattebetalare och Folkets Hus-föreningens kassa.

Det kan inte vara rimligt att hyran ska ha stigit med 25 procent sedan avtalen skrevs, Det kan inte vara rimligt att avskrivningen på Folkets Hus ombyggnad är på 25 år, men hyrestiden är 20 år, och att kommunen ska betala restvärdet när kontraktet gått ut oavsett om man blir kvar i skolan eller inte.

Det känns inte rimligt att måltiderna som upphandlats från Folkets Hus mellan 2009 och 2013 stigit med 100 procent.

Om jag blir invald i kommunfullmäktige kommer jag att begära att en opartisk utredare tittar över de socialdemokratiska affärerna mellan kommunen och Folkets Hus i Bräcke.

Är besluten fattade på korrekta underlag?

Hur mycket pengar går totalt mellan kommunen och Folkets Hus?

Finns det möjlighet att säga upp dessa kontrakt?

Vem eller vilka har egentligen tecknat alla dessa avtal?

Det här är en surdeg som ligger under ytan och pyr, ett förakt mot politiker har uppstått, vilket bland mycket annat skadar Bräcke kommuns kommunpolitiska förtroende hos medborgarna.

I kommunfullmäktige är medelåldern hög. Om vi vill att fler unga ska engagera sig, är det upp till aktiva politiker att föregå med gott exempel.

Det är ett förtroende man får, ett förtroende att representera folket, det är ett uppdrag man ska vårda. Visar granskningen att det finns de som misskött sitt uppdrag, bör de ställa sina platser till förfogande.

Theresa Flatmo (C)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel