Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Märkligt att inte föräldrarna reagerar"

– Det är märkligt att inte fler föräldrar uppmärksammar och agerar över att antalet barn ökar på deras barns förskolor.

Mari Modin-Sjöberg och Anna Fredriksson-Johansson jobbar båda på Linneans förskola i Östersund. De har genom åren vant sig vid att antalet barn i grupperna ökar. Från och med den 3 mars kommer ytterligare fyra barn till förskolan som totalt rymmer fem avdelningar med i dag 18 barn i varje avdelning. På varje avdelning arbetar tre heltidsanställda förskollärare.

– Med fler barn blir det ännu mindre möjlighet för barnen att få tillräcklig vuxentid. Vi förstår inte varför inte föräldrarna också reagerar på detta faktum. Vi kan redan nu inte följa vår läroplan, säger en smått uppgiven Mari Modin-Sjöberg.

Att personal irriteras över att ett enda barn tillkommer i gruppen kan för en utomstående tyckas märkligt, ett barn mer eller mindre spelar väl ingen roll.

– Men ett extra barn innebär stora förändringar för hela gruppen. Hela gruppen omstruktureras och det sliter på alla, såväl barn som vuxna. Om vi i personalen är slitna och tröttkörda blir även barnen det, menar Mari Modin-Sjöberg.

Anna Fredriksson-Johansson anser att smärtgränsen för vad förskolorna orkar med redan är passerad.

– Föräldrar jobbar mer heltid nu vilket ger längre dagar för barnen på förskolan. Vi har påtalat detta för politikerna men de lyssnar inte på oss längre. Att utöka personalstyrkan är inte aktuellt, säger Anna som även avslöjar att antalet barn nu hotar brandsäkerheten på förskolan.

Eftersom personalen menar att smärtgränsen redan är passerad måste motåtgärder till. Vilka är ännu oklart.

– Vi får ta det fackligt, lyssna med kollegor på andra förskolor för att planera motåtgärder. Kanske ska vi stanna hemma helt enkelt. Vi har en viktig roll i samhället, utan oss skulle inte alla föräldrar kunna gå till sina jobb, avslutar förskolläraren Anna Fredriksson-Johansson.