Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Märkligt att löften inte infriades

Nästan halva Sveriges befolkning i åldern 770 år har anknytning till idrottsrörelsen. I torsdags drogs de vid näsan när Sverige lade sin budget för 2015. Löften om uppräknat RF-stöd infriades aldrig. Det är märkligt.

Talet om 272 friska miljoner extra till Riksidrottsförbundet försvann ut i tomma intet i höstens budgetarbete. Så blev det när Socialdemokraterna satte sig i baksätet och i fråga efter fråga lät Vänsterpartiet och Miljöpartiet bestämma budgetens inriktning.

Pengarna räcker inte till allt, ropar budgetens försvarare. I stället hävdar nu idrottsminister Gabriel Wikström att idrottens kompensation ska ske ”inom mandatperioden”. För alla som hoppats att Socialdemokraternas vallöfte om ett uppräknat RF-stöd verkligen skulle genomföras, är statsrådets tal om 2016, 2017 eller 2018, bara en fortsatt leverans av tomma ord.

Nu är inte idrotten ensam om att bli dragna vid näsan av ett socialdemokratiskt parti som varit tvunget att lägga massor av sina vallöften i malpåse.

Men som noteras i inledningen här handlar det om att drygt 3,2 miljoner idrottsengagerade människor mellan 770 år, inte röner den uppskattning som deras ideella insatser förtjänar.

Bäst att skriva det direkt: Inte heller den nyss avgångna Alliansregeringen tillhör idrottens främsta tillskyndare. RF-stödet har stått och stampat på 1,7 miljarder kronor ända sedan 2010, så de borgerliga politikerna har inte uppträtt ett dugg bättre.

Men löften är löften och i somras utlovade (S) nästan 300 miljoner kronor mer om de kom till makten. Nu bröts det skoningslöst.

Givetvis får det konsekvenser. Genast talar RF-ordföranden Karin Mattsson Weijber om besparingsåtgärder. Om att idrotten inte förmår utjämna en redan existerande socioekonomisk skillnad i deltagande bland olika barn och ungdomsgrupper.

Just det här rimmar illa med vänsterregeringens generella samhällssyn: Om att klyftorna i samhället måste minskas och inte tvärt om.

Nu till någonting helt annat, men även det en budget­fråga som får konsekvenser, men mer på elitnivå än inom breddidrotten. Med höjda arbetsgivareavgifter för unga under 26 år, ökar inte bara näringslivets kostnader vid anställning. Även idrotten omfattas av samma regelverk, när nu (S) och (MP) låter kostnaderna öka från 15 till drygt 30 procent.

Vi kan ta Östersunds FK:s unga spelartrupp som exempel. Där 18 av 24 spelare med en snittlön kring 23 000 kronor (superettans medianlön), plötsligt tvingas plussa på sina arbetsgivareavgifter ordentligt inför 2015 och kostnadsmassan stiger med 750 000 kronor extra per säsong.

Nu är förstås elitfotboll på toppnivå något annat än RF:s breddverksamhet. Men båda tvingas dra åt tumskruvarna om det nyss framlagda budgetförslaget röstas igenom i riksdagen.