Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Märkligt sagt om Crypto

Bengt Marsh uttalande om att Östersunds kommun inte kunde gissa sig till att ett Cryptoutbrott skulle kunna drabba Östersund är anmärkningsvärt.

Jag anser att i kommunens ansvar för invånarnas hälsa ligger att hålla sig informerad om de säkerhetsrisker som finns när det gäller dricksvattenförsörjning.

Redan i Livsmedelsverkets rapport 28/2005 påtalas risker och där nämns både Giardia och Cryptosporidium. Det finns flera forskarrapporter före år 2010 där faran med Cryptosporidium påpekas.

Utbrottet av Giardia i Bergen i Norge 2004 ledde till att ett par svenska kommuner fick upp ögonen. Man kan fundera över varför inte information om riskerna spreds till alla Sveriges kommuner.

Jag anser att det självklart ligger inom en kommuns ansvar att noga följa aktuell forskning. Lutade sig Östersunds kommun ansvariga tryggt tillbaka i tron att man hade god "branschstandard"?

Jag tror att vi är många äldre som har fått kroniska försämringar av vår tjocktarmsfunktion på grund av Cryptosjukan. Vi har fått sänkt levnadsstandard!

Vi har ingen hjälp att hämta hos landstingets läkare. Vi får finna oss i att bli förnedrade om vi över huvud taget nämner att vi tror att vi har fått kroniska skador på grund av Crypton.

Jag hade hösten 2010 blivit uppmanad av läkare att dricka mycket vatten, vilket jag olyckligtvis gjorde före utbrottet. Detta ledde till tre veckors mycket svår Cryptosjuka som även slog ut min medicinering för en annan kronisk sjukdom.

Vi äldre med flera skäl till sämre hälsa drabbades hårdare än yngre människor som har förmånen av att äga ett bättre immunförsvar.

Jag hoppas att domen överklagas till hovrätten och att de ser med andra ögon på kommunens ansvar än vad tingsrätten har gjort.

Drabbad

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel