Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Marknaden på Rödön ingen skitsak

Även om det var ett dass som fick pris så är Allhelgonamarknaden på Rödön ingen skitsak.

Folk kom i massor till marknaden där utställarna fanns både i stånd utomhus och inne i de gamla kyrkstallarna.

Längst köer var det ändå till kolbulleförsäljningen.

– Vi är rätt smarta som ordnar marknaden vid kyrkan under Allhelgona då många ändå ska hit för att sköta anhörigas gravar, säger Karl-Erik Jonasson från Rödöns hembygdsförening som arrangerar det hela.

I år var det extra högtidligt då föreningen belönades med Sveriges Hembygdsförbunds byggnadsmärke.

Detta för att man renoverat och flyttat prästgårdens gamla dass som numera finns vid de kyrkstallar som tidigare renoverats.

– Det här är en stor sak. Vi delar inte ens ut priset varje år, säger Sture Wärlinder från Sveriges Hembygdsförbund som åkt till Rödön för att tala och för att sätta upp byggnadsmärket.

Det var för några år sedan som Rödöns hembygdsförening kom på att det borde göras något åt det stora men förfallna dasset vid prästgården.

– Det är ett stort hus med tre sittplatser. Prästfamiljerna var stora och så skulle ju tjänstefolket rymmas också, säger Evert Jonsson som är ordförande i hembygdsföreningen.

Hembygdsföreningen och länsstyrelsen har bidragit med pengar till projektet och de oavlönade arbetstimmarna många.

– Allr är inte helt klatr invändigt. Annars har vi bland annat bytt bottenstockar och lagt ett helt nytt tak. Där hade vi tur som fick tag på gamla takspån från en gård i Vike, säger Evert Jonsson.