Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Marléne målar ur livet

Musiken strömmar från den lilla portabla vinylspelaren.
Golvet är en färgexplosion som tycks ha studsat upp på Mdf-skivorna som står i hela det lilla rummet.

Marléne Nilsén hummar lite till låtarna och tar fram den stora vita färgburken, plötsligt blir det feta vita streck rakt över en av målningarna.

– Den här behöver mer, det ser jag just nu, ler hon.

Bilderna är pepprade med tidningsurklipp, korta sekvenser och fyrverkerier av färg och former. "Lyckliga gatan" står det sprayat på en av bilderna.

– Kanske det skulle vara mottot för utställningen, det har varit jättekul att måla sedan årsskiftet. jag kan gå in här i tre-fyra timmar och bara måla av mig, det är en härlig känsla.

Kanske lyckan har att göra med att hon och pojkvännen Björn Höglund flyttade in i en stor och rymlig våning mitt i centrala stan i slutet av förra året.

Centralt och ändå avskilt, i huset finns bara kontorslokaler förutom lägenheten, som dessutom fått en liten terrass på den kringgärdade gården.

– Här är perfekt för oss. Och jag har varit väldigt produktiv sista tiden.

På lördag har hon vernissage på lilla streetsmarta galleriet Urbn Arts, för något år sedan hade hon sin första utställning på Mono på Frösön.

– Jag gör ju en blandning av streetart och popart, så det känns verkligen bra att ställa ut på Urbn Arts.

Vad har hänt i dina bilder sedan förra utställningen?

– Det är inte så mycket orange längre, den färgen dominerade starkt då, nu har jag börjat använda gult mycket mer. Annars jobbar jag mycket med cirklar och kryss, det är former som återkommer.

– Och jag inspireras av saker jag ser, av livet som jag ser.

Marléne jobbar till vardags som restaurangchef ett par kvarter bort längs gågatan, mycket stim och stoj, sena kvällar. Är det där du hittar inspirationen?

– Haha, nja det är nog lite varstans.

På utställningen hos Mono fanns också figurativa målningar, bland annat ett sorts självporträtt, men nu ser vi mest nonfigurativa saker i ateljén.

Marléne är uppvuxen i Strömsund, efter skolan flyttade hon till Östersund för att kunna gå på Östersunds Konstskola på Frösön och på den vägen är det.

– I tioårsåldern målade jag mycket hästar, det var ju vad jag gillade, då var det föreställande bilder. Men nu vill jag göra detta. Det är som en livsstil att måla. Jag mår bra av det.

I regel lägger hon grunden med akryl, fortsätter med akryl och toppar med sprayfärg, gärna med schabloner i figurer eller bokstäver.

En enda färg undviker hon - grönt:

– Skogsgrönt och militärgrönt gillar jag visserligen, men annars är grönt inget för mig.

För att du är utpräglad stadsbo? Vore inte grönt en utmaning då?

– Haha, vi får väl se.