Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Märta Arnell, Täby, 98 år

Märta Arnell har avlidit i en ålder av 98 år.

Vi som kom i kontakt med spelet golf på Ljusnedal 1973 fick också kontakt med Sven och Märta Arnell. Sven och Märta byggde upp Värdshuset Gyllene Bocken 1948 och låg bakom golfbanans tillkomst 1973. För oss var Arnells synonymt med golfen på Ljusnedal. 1978 sålde Sven och Märta Gyllene Bocken och flyttade till Täby. De tillbringade ändå somrarna framöver på Ljusnedal och Sven var med i golfsammanhang ända till sin bortgång 2001.

Märta fanns kvar som uppskattad länk till det som skedde 1973, men nu har även Märta gått bort.

Sven var galjonsfiguren i verksamheten men bakom hans gärning fanns Märta som ett mycket stort stöd. Märta var duktig tennis- och handbollsspelare i sin ungdom och var även duktig i golf, som hon med ett fåtal klubbor i en enkel bärbag spelade med stor anspråkslöshet. Omsorgen om hotellet, alla gäster och familjen tog större delen av hennes tid i anspråk och någon träning var aldrig aktuell. I matchspel kunde hon dock, om hon ville, vinna över vem som helst. 1974 vann hon det första arrangerade KM:et för damer och erövrade sedan titeln ytterligare sju gånger, den sista 1986, då i klassen Oldgirls. Märta bytte aldrig klubbor utan spelade med samma som hon hade från 1960-talet fram till sista ronden vid 92-års ålder på Askersunds GK.

Märta var Jubiléumstävlingens beskyddare 2003 när banan fyllde 30 år, och för flera av oss som fick våra liv förändrade av golfen på Ljusnedal 1973 är både Märta och Sven fortfarande vår banas beskyddare.

Mats Widén för Funäsdalsfjällens Golfklubb