Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Martas val föll på Rosengård

Hon lockades av dubbelt så hög lön ute i Europa, men valde sparsamma Rosengård. Storstjärnan Marta, 28, har skrivit på för tre år med den svenska mästarklubben från Malmö.
– Hon ryms inom vår budget, säger ordförande Håkan Wifvesson.

Annons

Nyligen uppgav Rosengård – som i höstas tog sitt fjärde SM-guld på fem år – att fotbollsföreningen måste spara tre miljoner kronor nästa år, varav en miljon kronor på damlaget. Trots sparkravet har Malmöklubben nu gjort klart med en förlängning över tre år med den brasilianska världsstjärnan Marta, som anslöt till föreningen i juli på ett kontrakt året ut.

– Marta låg i budgeten sedan tidigare. Därför har vi varit tydliga i förhandlingen att vi inte har haft några stora utrymmen att kunna erbjuda löner som i andra länder. Hon är erbjuden löner i andra länder som är dubbelt än det hon får hos oss, säger Håkan Wifvesson.

Är i Brasilien

Marta befinner sig i nuläget i Brasilien för en fyrnationsturnering med landslaget.

– Det fick bli ett handslag över telefon natten till måndagen. Sedan gick hon rakt ut och gjorde tre mål mot USA, säger Wifvesson.

Någon extern finansiär betalar inte lönen till 28-åringen, som nu får ett lönekuvert i paritet med exempelvis Rosengårds allsvenska skyttedrottning Anja Mittag. Klubben vann dragkampen om världsstjärnan genom att erbjuda brasilianskan en planering för en civil karriär efter fotbollen och att Marta fick igenom kravet att få behålla sina individuella sponsoravtal. Föreningens ambition att gå hela vägen i Champions League-fotbollen lockar också. I mars väntar Wolfsburg i kvartsfinal – CL-vinnare de två senaste åren.

– Jag tror att det är en viktig parameter för henne. Hon jagar titlar, säger Wifvesson.

Inga CL-miljoner

I Champions League verkar Rosengård i en helt annan ekonomisk verklighet än stadskollegan Malmö FF, som dragit in över 100 miljoner kronor på sitt CL-deltagande under hösten. Rosengård behöver stöd från kommunen för att kunna satsa på Europaspel och Wifvesson är kritisk mot Europeiska fotbollsförbundets (Uefa) "orättvisa" behandling av damturneringen.

– Även om herrarna drar in jättemycket pengar i sponsring tycker vi att en procent av det som går till herrarna kunde ha gått till damerna. Då hade ingen damförening haft några synpunkter, säger han.