Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mårten Anderssons förälskelse i Östersund

Det var efter en nära-döden-upplevelse som komikern Mårten Andersson bestämde sig för att förändra sitt liv – och det gjorde han också. Ur det växte inte bara en helt ny livsstil fram utan även förställningen "Under ytan" och 17 oktober kommer han till Östersund.

Senast Mårten Andersson besökte Östersund frågade han publiken om de ville att han skulle komma tillbaks och han möttes av ett rungande ja. Senare skapades Facebookgruppen "Vi som vill att Mårten Andersson kommer till Östersund med Under ytan!" och över 100 personer har accepterat. Och Mårten Andersson verkar vara precis lika förtjust i östersundarna som de i honom.

– När jag var i Östersund i våras så var det en så himla fin stämning. Jag gillar verkligen Östersund, det var faktiskt det bästa gigget på hela turnén. Det var någonting med stämningen, den var så positiv, direkt från början, säger han.

På fredag 17 oktober kommer han tillbaks med föreställningen, "Under ytan" men, som han säger, 2.0-versionen.

– När jag skrev förställningen hade jag haft 40 dagars uppehåll från drickandet och nu har jag varit nykter i nästan åtta månader. Det har hänt otroligt mycket sedan april.

– Den här förställningen är mer välskriven. När jag skrev den första gången var jag fortfarande i en festdimma. Nu kan jag se saker mycket klarare.

Det var efter en av Mårten Andersson många festkvällar som han föll i vattnet och höll på att drunkna som han bestämde sig för att ta tag i sitt liv. Han frågade sig själv om han levde det liv han egentligen ville leva. Svaret blev nej.

– Det började med en lång väg av bekräftelse och jag blundade för verkligheten. Jag fick jobb på P3 när jag var 19 år och sedan hamnade jag på ZTV, det gick fort och det blev en karusell av allt. Jag var osäker men kände väl kanske en falsk trygghet i festerna och genom mitt ytliga liv.

Den nya uppsättningen av "Under ytan" är djupare än tidigare och har fler mörka partier.

– Jag vill få människor att förstå att vi bara har ett liv och vi måste göra det bästa av det.

Den rutinerade komikern erkänner att han var väldigt nervös inför nypremiären av föreställningen.

– Jag var nervös inför de mörka partierna och de partier när det är tyst och inte bara massa skratt. Min regissör har sagt åt mig att jag måste kunna äga texten och när jag började med det och kände mig väldigt naken.

Mårten Andersson tar upp ämnen som bekräftelsebehov, ytlighet, stress och ensamhet – ämnen som många kan känna igen sig i, säger han. Men han understryker ändå att det inte bara är mörker utan en hel del skratt.

I dag lever han det liv han faktiskt vill leva.

Är du lycklig nu då?

– Jag är lycklig! Senast jag var ute på landet var jag helt själv och repade inför föreställningen, då kände jag lyckorus. Jag var ute och sprang och längs vägen eldade man ris och det luktade av fallna äpplen, det var höst. När jag sprang in på uppfarten hemma igen hittade jag lite kantareller och jag tänkte att det här är allt jag behöver.

Och just livet på landet, och Norrland, är något han vill ha mer av i sitt nya liv. Han växte upp i Stockholm men har rötter i Hudiksvall.

– Jag längtar alltid tillbaks till Norrland, fast ni i Östersund kanske inte håller med om att Hudiksvall räknas till Norrland, säger han och skrattar.

– Jag slits mellan min norrländska sida och den ytliga stockholmskillen men jag mår som bäst i skogen och vill verkligen ta vara på den sidan hos mig själv.

"Under ytan" visas i tio städer i Sverige och Mårten Andersson verkar onekligen stolt över det han åstadkommit:

– Jag tror faktiskt att jag är någonting på spåret med den här föreställningen.