Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Martin gör musiken till Glee

Amerikanska tv-serien Glee ses av miljontals tittare varje vecka, skådespelarna har blivit superkändisar och musiken från serien har sålts i miljontals upplagor.
Martin Landström från Frösön jobbar heltid med att skriva seriens musik.

Några elever på William McKinley High School i Ohio USA har en klubb, Glee Club, som tävlar med olika musiknummer. I varje avsnitt framförs olika covers av mer eller mindre kända artister och det är här Martin Landström kommer in. Han är en av de musikproducenter som jobbar med att göra nya versioner av välkända låtar.

– Det handlar mycket om energi när man gör en cover. Det är ju något magiskt med originalet, ofta är de bättre. Man måste ta i så man kräks och kasta in bomber och granater när man gör en cover. Först då går det genom tv-rutan, säger Martin Landström.

Sedan många år tillbaka bor han i Stockholm och det är där, hemma i villan, han sitter och gör covers som sedan sänds primetime i amerikansk tv. Han gör bakgrundsmusiken som sedan skickas till USA där sången läggs på. Martin Landström fick jobbet via svenska musikproducenten Peer Åström och tillsammans har de gjort drygt 600 låtar till programmet.

Glee har sedan premiären 2009 vunnit flera priser, gästats av bland andra Gwyneth Paltrow och Britney Spears och var i fjol en av de mest inkomstbringande serierna i USA. I somras avled en av Glees stora stjärnor och serien har haft uppehåll medan manuset till nya säsongen har skrivits om. Nu har inspelningarna börjat igen och Martin Landström har fullt upp.

– Det är rätt mycket att göra nu, bara för att det har varit en paus betyder ju inte det att det blir mindre att göra, tvärtom.

Vilken låt han just nu sitter och omarbetar till en Glee-cover får han inte berätta.

– Det blir lite 70-tal kan jag väl säga. Det är en 80-talslåt egentligen som jag gör om till en 70-talsversion, säger Martin Landström och tillägger:

– I de två senaste avsnitten gjorde vi Beatles, det var en fröjd att få sönderanalysera deras låtar.

Själv följer Martin Landström inte serien, som i svensk tv visas på TV11. Men ibland går han in på Youtube för att se hur låtarna blev. Och ibland får han personliga hälsningar.

– Jag gjorde Copacabana i våras och då hörde Barry Manilow av sig till produktionen och lät hälsa att han tyckte det var den bästa versionen som någonsin gjorts på den låten. Det var kul.

Martin Landström började sin musikaliska karriär som jazzpianist. Förutom jobbet som musikproducent till Glee spelar han i bandet Platina jazz som gör musik till japanska anime-filmer. Bandet har släppt fyra album, turnerat i japan flera gånger och släppt en live-dvd.