Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Martin Nilsson: Ett krismöte som ÖFK inte behövde

Det räckte inte med 0–5 mot Sundsvall och Graham Potters värsta förlust som ÖFK-tränare.

Jag säger värsta, dels för att det var de största förlustsiffrorna under Graham Potters tid som manager.

Dels för att det var i prestigederbyt mot Sundsvall, med uppåt ett tusental jämtar på plats.

Vi var många som fick vända hem från kusten med stukat självförtroende och svansen mellan benen.

En olycka kommer sällan ensam och nästa smäll kom tio timmar efter att Östersunds FK vandrade av planen som förlorare i Sundsvall, när polisen stoppade Jamal Blackman.

Nu har klubben även en fylleskandal att hantera.

Målvakten fastnade i polisens kontroll under natten – och i stället för att förbereda laget för en svår Malmömatch på lördag fick Graham Potter spendera delar av måndagen i krismöte.

Under 5,5 år med Potter och Daniel Kindberg vid rodret har klubben jobbat väldigt mycket med bilden utåt.

Kulturprojekt, nattvandringar, manifestationer, samarbeten med olika Premier League-klubbar samt en mycket tydlig profilering av spelet på planen har gjort Östersunds FK till ett begrepp och även en förebild för andra klubbar.

ÖFK har också gjort sig kända för att ge spelare med struliga bakgrunder nya chanser. Brwa Nouri har berättat öppet om sina stökiga ungdomsår och Modou Barrows historia avskräckte många klubbar innan ÖFK nappade.

Här har spelare trivts och utvecklats – samtidigt som klubben också har agerat snabbt och tydligt när det inte har fungerat, exempelvis som när Ryan Gilligan fick lämna under uppmärksammade former för tre år sedan.

► Läs mer: Jamal Blackman fastnade i poliskontroll efter förlustmatchen – misstänks för rattfylla

När detta skrivs vet vi ännu inte säkert om Jamal Blackman åker hem omgående.

Jag tror nog att ÖFK skulle vilja sätta honom på första bästa plan hem till London, men nu är det inte deras spelare och därmed inte bara deras beslut.

I ett rent sportsligt perspektiv känns det här däremot som en liten fråga. Lånet skulle ändå löpa ut efter helgens omgång och det är inte så att ÖFK tappar en nyckelspelare.

Jamal Blackman skickades hit av Chelsea på lån för att få matchträning och det kändes som att han behövde våren för att hitta nivån.

Det var egentligen först i segermatcherna mot Kalmar och Göteborg samt i bortamatchen mot Helsingborg som han började göra positiva avtryck.

Även om hans tid i Östersund avslutas med en besvikelse utanför planen vet jag att det är många som hade väntat sig mer på planen också.

Om det är Haraldur Björnsson eller Aly Keita som vaktar buren på lördag är jag inte orolig för det.

Däremot tror jag det är otroligt viktigt att laget samlar sig och avslutar våren på bästa möjliga vis.

Efter några av klubbens värsta dagar på mycket länge skulle seger mot Malmö FF ge sommarlov med en helt annan smak i munnen