Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Martin tackar nej till helmanligt

Uppropet #TackaNEJ handlar om att tacka nej till helmanliga paneler och jurygrupper.

Regissören Martin Johansson från Kluk har skrivit under.

– Det är ett enkelt sätt att visa på att man tänker på de här frågorna, säger Martin Johansson.

Han skrev på uppropet i höstas efter att ha stött på det på twitter. #TackaNEJ startades av tre män som alla ofta blir tillfrågade om att sitta med i expertpaneler eller jurygrupper. De säger sig ha tröttnat på helmanliga sammanhang och vill att kompetens ska gå före kön. De vill tvinga arrangörer och bokare att ta in fler kvinnor genom att tacka nej om det bara är män som är tillfrågade att vara med.

Något som Martin Johansson ställer sig bakom.

– Jag vet om att jag som vit man har massa privilegier. Jag kan använda mig av den makten till att säga att det är fel med bara män i paneler, till exempel, säger Martin Johansson och tillägger:

– Jag tänker på det väldigt ofta, vilka det är som blir tillfrågade och får representera andra.

#TackaNEJ har en hemsida, tackanej.se, där man kan gå med i uppropet. När man skriver under går man också med på att hänvisa till uppropet om man blir tillfrågad att vara med på ett event. Martin Johansson, som bland annat är med och driver Jämtlands Kulturkompani, vet vad han ska säga nästa gång han blir tillfrågad att sitta med i en jury eller debattpanel.

– Självklart, om jag blir tillfrågad, kommer jag fråga vilka andra som ska vara med. Det är ett lätt sätt att visa att man tänker på de här frågorna.

#TackaNEJ lanseras i samarbete med Rättviseförmedlingen. Flera hundra män, och kvinnor, har skrivit under uppropet.