Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Maskerna skymmer ­berättelsen

Komikern Robert Gustavsson gjorde nyss en fruktansvärd nidbild av en same på bästa sändningstid.

Mig veterligen har ingen större nationell debatt kring klippet blossat upp och kanske är det fortfarande som en av kvällens rollfigurer säger:

– Detta är inget som toppar löpsedlarna. Om Gustavsson skämtat om någon annan folkgrupp hade det varit annat ljud i skällan. Det är fortfarande skillnad på folk och folk.

Det är just detta som vi får ta del av i När vinterns stjärnor lyser här, de bortglömda och övergivnas upplevelser av förtryck, skam och smärta kring att inte få tala sitt språk och vårda sin kultur. Vi tas med på en exposé där diverse övergrepp mot våra minoriteter äger rum. En rad drömspelsliknande scener visar svenskundervisning medelst piska, ett klädbål av egensydda kolter samt namnbyten på orter. Här möter vi också rasbiologen Herman Lundborg vars forskning på bland annat samer senare inspirerade nazisterna i deras ideologi. Sverige har en mörk historia med sig i bagaget.

Trots det viktiga budskapet så når historien inte riktigt ända fram. Jag hade hellre sett att några av de många konstnärliga elementen, som masker, projektioner och skärande ljud, försvinna till förmån för själva berättelsen. Den står lika stark och dagsaktuell av sig själv.

----------------------------------------------------------

När vinterns stjärnor lyser här

Riksteatern, Giron sámi teáhter, Norrbottensteatern och Tornedalsteatern, Storsjöteatern Onsdag

Medverkande: Dawn Jani Birley, Mervi Jaako, Nils Utsi, Mikael Odhag, Anna Åsdell

Regi: Josette Bushell-Mingo

Betyg: 3/5