Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mässa med modig visning

I mitten av mars är det Sverigepremiär för ett arrangemang som vill synliggöra de osynliga ärren.

– Kunskapen vi som har blivit utsatta för våld bär på är lösningen på problemet, säger Anna Källdén.

Kampanj R är ett nystartat nationellt nätverk som grundats på initiativ av män och kvinnor som upplevt våld, antingen som barn eller vuxna. Syftet är att skapa engagemang och få folk att ta ställning mot det osynliga våldet.

– Det här är inte en kvinnofråga, det är ett folkhälsoproblem, säger Anna Källdén som är kontaktperson för Kampanj R.

– Det finns en okunskap om de osynliga ärren inom vården. Om såren inte syns på utsidan har det inte hänt.

Projektet stöttas även av länsstyrelsen i Jämtland.

– Det ingår i vårt uppdrag att samordna och samverka mot våld i nära relationer. Vi har ett bra nätverk rent operativt med exempelvis kvinnojour, socialtjänst och polis men den här pusselbiten, att nå ut till näringsliv och föreningar, har vi inte varit bra på, säger Ingegärd Pettersson som är samordnare på länsstyrelsen självkritiskt.

Därför anordnar man en mässa i vinterträdgården under parollen "mässa med modig visning". Man hoppas att företag, föreningar och nätverk ska nappa på utmaningen om att skapa sitt eget R och det kommer att bjudas på modevisning.

– Vi vill inte på något sätt förlöjliga våldet men vi måste ändra sättet att kommunicera ut det här viktiga budskapet, säger Anna Källdén.

Arrangemanget R-dagen är kostnadsfritt, både för utställare och för besökare, och går av stapeln den 19 mars i vinterträdgården på OSD.