Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Massavhopp av läkare har inträffat tidigare

I samband med landstingets omställningsarbete 2010 slutade drygt 15 distriktsläkare. Det var ­efter det som det stora behovet av stafettläkare uppstod.

Annons

– Stafettläkarproblemet är ett hemmagjort problem, säger Lorenz Risk-Plotzki, ordförande för distriktsläkarföreningen i länet.

Runt 2009 2010 var hälsocentralerna i Östersund fullt bemannade. Då genomförde landstinget ett omställningsarbete som innebar att antalet patienter per distriktsläkare ökade från 1 600 till 1 800, vilket medförde en minskning av antalet tjänster med runt tio. Det blev ramaskri i läkarkåren och landstinget gick så småningom tillbaka till 1 600 patienter per läkare.

– Det var flera som sa upp sig. Jag vill minnas att det var 17 eller 18 distriktsläkare som slutade. Resultatet blev att de vakanser som uppstod fylldes upp med stafettläkare, säger Lorenz Risk-Plotzki.

Han bedömer att ett stopp för att anlita stafettläkare kommer att öka behovet i ett senare skede.

– Jag tror att det kommer att vara fler stafettläkare i slutet på året än vad det är nu.

Efter omställningsarbetet har primärvården börjat återhämta sig, enligt Risk-Plotzki. Arbetsmetoderna har utvecklats, samordningen har ökat och verksamheten har under den senaste tiden varit på väg åt rätt håll, anser han.

– Då kommer det här och slår undan benen för det utvecklingsarbete som har påbörjats.

Annons