Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Massdöd av skaldjur efter kusten i Norge – laxodlingar misstänks vara orsaken

Norska yrkesfiskare har larmat om döda småräkor som hamnat på stränder.

Det ska röra sig om massdöd enligt en artikel i adressa.no. Man misstänker också att hummer, krabbor och vanliga räkor har drabbats.

Det är dock svårare att upptäcka eftersom dessa sjunker till botten när dem dör. Döda humrar har hittats i tinor som fiskare använder för att fånga hummern. Däremot småräkorna som kallas krill flyter upp på stränder.

Detta har bland annat skett i närheten av laxodlingar i södra Tröndelag. Ett län som gränsar till Jämtland. Tidigare har man trott att det massdöden berodde på naturliga fenomen.

Nu pekas två läkemedel ut. Deltametrin och azametifos ut som orsaken. Medlen används för att bekämpa lus som drabba fisken i odlingar.

2016 ville den norska Fiskeridirektoratet förbjuda användningen av medlen i kombination med varandra. Man misstänker när båda medlen används i kombination så ökar dödligheten för kräftdjuren.

Det blev ingen förbud 2016. Andra inom fiskerinäringen i Norge menar att det inte finns något samband.