Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mässing glimmar igen

Ända sedan 1980-talet har mässing varit hopplöst ute. Men nu är det gyllene metallen på väg tillbaka, och kanske just det som behövs för att hemmet ska kännas varmt och lyxigt.

Senast mässing var riktigt i ropet var på 1970- och 1980-talen. Antagligen kom det så mycket mässing då att det blev för mycket. Det massproducerades mängder av billiga produkter och den lyxiga känslan, som föremålen tidigare hade signalerat, försvann.

Men efter år av bleka pudriga färgskalor och slitna matta ytor som dominerande trend i vår inredning, verkar det äntligen vara dags att blanda in lite guldblänk igen.

- Mässing ger en kul kontrast. Det livar upp bland alla vintage- och shabby chic-stilar, säger Paula Malm, inredningsexpert och designer med egna märket Paula.

Mässing kan hjälpa till att ge värme i ett rum med kalla färger och det blanka bryter av bra mot mer rustika, kanske slitna, ytor. Sett ur ett större perspektiv är det heller ingen slump att vi längtar efter guldblänk just nu.

– Glimmande och lyxiga material blir alltid extra populära i dåliga tider. Mässingen är en del av den rådande metallictrendenen just nu. Brons, silver och koppar är också modernt.

Flera designföretag har kommit med nya produkter i mässing. Exempelvis klassiska mässingbruket Skultuna och designföretaget Klong.

– Jag tycker om ny, bra design i mässing. Formgivningen är viktig, jag är inte förtjust i saker av dålig kvalitet. Personligen tycker jag också att det är uttjatat att använda det i marin inredning. Det är så lätt att det blir övertydligt. Men en och annan mässingdetalj kan göra stor skillnad i ett rum, säger Paula Malm.

Paula gillar även antik mässing, som är lite mattare i färgen. Hon poängterar att det går hur bra som helst att blanda mässing med silver, om nu någon skulle ha hört något annat. Visserligen tycker Paula Malm att mässing gör sig bäst i mindre mängder. Men materialet inspirerar också till vissa djärvare idéer.

– Det vore väldigt läckert att klä ett helt matsalsbord i mässing, men jag har aldrig sett någon som har gjort just det.

Helena E Källgren/TT