Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Massivt släpp från Jengel

Lagom till jul presenterar Jengel förlag hela sju titlar av lokala författare som Berta Magnusson, Rolf Kjellberg, John-Bruno Jakobsson och Stefan Nolervik.

Två kvällar med bokträffar har redan avverkats i Åre eftersom fyra titlar har bäring västerut, bland dem John-Bruno Jakobssons minnesbok som ÖP skrev om i måndags.

"Boken om Såå" handlar om byn omedelbart öster om Åre och vars namn möjligen betyder "mark som såtts". Sedan byföreningen bildades 1945 har stämman valt byskrivare med uppgiften att författa årsberättelser, som nu samlats i boken. En fokuserad historik över en by.

Birgitta Eneroth har skrivit "Lovisa Karstensdotter", en fiktiv berättelse om livet för hennes pappas mormor som på sent 1800-tal vandrade över fjället och bosatte sig i Jämtland. Lovise från Ytteröy har just slutat som piga på Ammerön för att flytta till sin blivande svärmor.

Rolf Kjellberg har haft stor framgång med sina bilderböcker om geten Linus och nu släpper han den fjärde, trots att Linus i tredje boken vandrade vidare till de sälla bockmarkerna.

– Hela historien kom till mig i en dröm, berättar Rolf om "Linus på Vikingatiden", som också har döden som tema och leker med tanken att Linus levde på Rolfs gård i Sölvsved i Kall redan för tusen år sedan.

Än en gång rycker Linus ut för att ställa saker till rätta när människorna trasslat till det för sig, han får dessutom viktig assistans av småfolket som bor nere i den lägre vegetationen.

– Jag blev själv väldigt rörd av historien, som jag på något vis laddade ner till mitt berättande. Sedan får vi väl se om det kan bli ännu fler böcker om Linus, det vet jag inget om.

Onsdag kväll kommer han att berätta ur boken tillsammans med Calle Hernmarck och Jonas Staaf, som utgör Duo Linus, dessutom kommer Hjärngänget att underhålla.

"Jamska – Dikter & en uppsjö av ord" heter en ny bok av Berta Magnusson, som hon förvarnar kan bli hennes sista. Boken är en blandning av just dikter på jämtska och en förteckning av jämtska ord, där Berta öst ur sina källor och blandar och ger. En godispåse för den som vill vårda dialekten

"Fagert är landet" utkom tidigare i år, men får nu en extra presentation av de tre författarna Arnemo, Arnsäter och Nolervik som samlat ett antal artiklar och reportage från Jämtland. Hög igenkänningsfaktor.

Även Ambjörn Sandler ger ut en fortsättning på tidigare verk, "Amerika nya landet" följer jämtska utvandrare som flyttar till svenskbygderna, en fiktiv berättelse med verklighetsunderlag som omspänner åren 1941-1947.

• Rolf Kjellbergs bok presenteras onsdag 26 november och de sex övriga titlarna torsdag 27 november, båda träffarna är på Östersunds bibliotek med start 18.00.