Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Massor med jobb i Hildes spår

Motorsågarna surrade liksom många portabla elverk.

I hela Strömsunds kommun jobbade människor under måndagen med att rensa upp efter stormen Hilde.

– De är stora problem. Många kommer att vara utan elektricitet också under tisdagen, säger Kjell Selinder, chef vid företaget One Nordic i Strömsund som ansvarar för Eons kraftnät.

Kraftbolaget har 24 högspänningsledningar i kommunen.

– Vid lunchtid på måndagen var det bara två av dessa ledningar som fungerade helt ut. Och då har vi inte ens börjat med ledningarna fram till enskilda hushåll, säger Kjell Selinder.

Drygt 50 personer från hela landet och tre helikoptrar var i tjänst under måndagen.

Daniel Olsson och hans söner Felix och Alexander vaknade av ett enormt brak strax utanför Strömsund natten mot söndag.

Sju stora granar blåste ned och förstörde delar av husets tak.

– Jag var inte hemma och blev helt förtvivlad när jag såg vad som hänt. Nu känns det bättre. Jag har nyss pratat med en skadereglerare på försäkringsbolaget och det ska inte vara några problem att få huset lagat, säger Daniels sambo Julia Wijk.

I Tullingsås höll Jonke Gabrielsson kroppen varm genom att såga upp två omkullblåsta björkar.

– Det här har varit en fin allé en gång i tiden . Den är säkert 100 år gammal men nu börjar den att bli skröplig. Hoppas trafikverket tar bort de två träd som står närmast vägen. Annars kan de ramla över vägen nästa gång det blåser, säger Jonke Gabrielsson som också menade att det blåst förut men artt det är lätt att glömma hur det var.