Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Masstest räddarmän

Rutinmässiga blodprov minskar risken att dö i prostatacancer, visar en studie bland 182 000 män. I andra vågskålen ligger onödiga behandlingar och risk för impotens och inkontinens.
– Ett lätt val! anser ändå Ivan Bill, ordförande i Prostatacancerförbundet.

– Jag tycker att Sverige ska införa PSA-screening bland män över, säg, 50–55 år. Nu ser vi ju svart på vitt att det minskar dödligheten, säger Ivan Bill.

PSA, prostataspecifikt antigen, är ett ämne som bildas i prostatakörteln. Vid cancer kan mer än normalt läcka ut i blodet.

Dessutom skulle många tumörer behandlas i onödan, tumörer som aldrig skulle ha gett vare sig symtom eller dödsfall. Och behandling är ofta lika med biverkningar i form av impotens och urinläckage.

Nu publicerar tidskriften New England Journal of Medicine två studier, en amerikansk och en europeisk, som utvärderar effekten av tester bland nästan 259 000 män. Den amerikanska kunde inte finna någon nytta med masstestningDen större, europeiska, fann att dödligheten sjönk med 20 procent bland männen som hade testats, jämfört med kontrollgruppen.

Men vinsten hade en hög kostnad i form av många onödiga behandlingar. (TT)