Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mästaren och lärljungen ställer ut tillsammans

Den ene målar nästan kalligrafiskt och sparsmakat, den andre mörkt och fylligt med dramatiska stråk.

Det är en konstprofessor och hans elev som just nu ställer ut ihop på Galleri Remi i Östersund.

Annons

Magnus Berg var i 20-årsåldern när han i mitten av 70-talet började som elev på Konstakademin hos professor Rune Jansson som yngst i klassen, men omgående varmt välkomnad.

– Han har betytt oerhört mycket för mig och sedan länge är vi numera nära vänner som träffas regelbundet För första gången ställer vi ut tillsammans nu och det känns fantastiskt kul.

95 år gammal avstår professorn från att närvara vid vernissagen, men är fortfarande fullt verksam som konstnär:

– Han har gett mig fria händer att välja verk och har visat mig olika gömmor där han har sånt som ingen annan sett, skrockar Magnus.

Utställningen visar ett antal sparsmakade akvareller av Jansson och ett antal oljor av Berg där det återkommande är en figur som simmar i djupt vatten eller tar sig upp på en strand.

– De är i huvudsak gjorda i Grekland, men jag är också influerad av en serie resor till Indien.

Är det ett dop eller reningsbad eller vad?

– Indier har många ceremonier av tvagning, att rena sig och omslutas, kanske mer rituellt än för att tvätta sig. De där bilderna har jag fortsatt arbeta med och hoppas att de kan vara en spännande motpol till de mycket ljusa bilder av Rune jag valt att visa.

– Av Rune har jag särskilt lärt mig vikten av att måla med ett intuitivt anslag, att lagt kort ligger och att jag inte bill förbättra i efterhand. Det är en inställning till måleriet som jag gärna för vidare.