Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Måste bli mer attraktivt åka buss i Östersund

Just nu finns en ny översiktsplan ute på utställning för Östersunds kommun. Planen är uppbyggd kring fyra strategier, varav en är "Utveckla infrastrukturen", där man bland annat vill bygga ut kollektivtrafik och cykelvägar.

Samtidigt avses bussgatan Odenskog–Odensala öppnas för biltrafik, med genomfart till Torvalla.

Om så sker tas mycket av områdets identitet bort, med det naturnära läget och skogen omkring förskolan, övre Odensala och i området Lillsjön.

Mitt förslag är att förtäta varligt, behålla bussgatan, de trafikfria gång- och cykelvägarna, med tanke på miljön. Avståndet rakt över mot Odenskog/Lillänge och Stadsdel Norr är inte större än att kollektivtrafik kan prioriteras före ny genomfart.

Var finns nytänkandet? Kommunen gör som alltid har skett: Stadstrafiken upphandlas där nya bussbolag varje gång köper in egna bussar, nya biljettsystem – mycket krångel har det varit – och för att det ska löna sig höjs busspriset. En enkelbiljett inom stadsgränserna kostar i dag 28 kronor. Det måste bli mer attraktivt att åka buss.

I Torvalla/Odensala bor många barn och ungdomar. Flera skolor ligger i närheten av 4:ans linje och bussgatan. Om Jämtkraft Arena och den nya sporthallen ska bli tillgängliga för fler, måste kollektivtrafiken förbättras. Enligt reseplaneraren (Länstrafiken) är snabbaste alternativet mellan Torvalla centrum och Jämtkraft Arena 23 minuter via centrum (buss 14), med möjlighet till 16 stopp på vägen. En onödigt lång tid som gynnar föräldraskjutsandet med bil eller att man struntar i att åka över huvud taget. Har någon tänkt tanken att se över frågan? Varför inte sätta in mindre bussar för direkt trafik under vissa tider, från Torvalla C via bussgatan, utan omvägen via centrum, i syfte att minska bilåkandet och öka attraktionskraften? Idrottsområdet skulle sannolikt vinna på bättre tillgänglighet för flertalet.

Och möjligen skulle aversionen mot arenapolitiken småningom minska. Nu har vi byggnaderna på plats, vi får gilla läget.

Tacksam för en debatt kring frågan!

 Birgit Eriksson, Östersund

 

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel