Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mästerliga körverk – mästerligt tolkade

Musik: Jag sov (men mitt hjärta var vaket)
med Octava
Offerdals kyrka

– Extraordinärt!, var Octava-ledaren Henry Åkerlunds omdöme i går kväll när han presenterade Johan Ederfors körverk ”Jag sov (men mitt hjärta var vaket)”. I höstas hade han fått det i sin hand. I går var det dags för uruppförande i Offerdals kyrka. Ederfors, som bor i Offerdal, var närvarande.
– Jag skrev verket för fyra år sedan och texten är hämtad ur Höga visan i Bibeln. Det handlar om kärlek.
Verket passade verkligen Octava. Detta finstämda körinstrument som Åkerlund fintrimmat under tjugo år. Deklamation och vissling ingick i verket men tyngdpunkten var stämsång. Sensuell och skönhetsmättad sådan. Den första delen, där de älskande väntar varandra, var mättad med ömma harmonier som smeksamt slingrade mellan stämmorna. En tonal kärleksakt. Konstigt nog använder Ederfors ungefär samma mjuka tonspråk i det ångestladdade partiet där de älskande förtvivlat letar efter varandra. Musiken speglade här inte texten. Det förvirrade. En svaghet i gestaltningen var att de textbärande stämmorna inte riktigt kom fram. Ändå ett förbluffande moget körverk av Ederfors som, mig veterligt, inte arbetat så mycket i den här formen. Uruppförandet fick ett varmt mottagande i kyrkan.
Det övriga programmet bestod till stor del av körverk som Octava sjungit tidigare under sina tjugo år. Musik som får alltmer fulländade tolkningar. En skönhetsupplevelse var särskilt tolkningen av Bustos ”Ave verum corpus”. Tydlighet i stämmorna och transparens där varje stämma tydliggjordes. En höjdare var också Arvo Pärts ”Tribute to Caesar” som framfördes med lugn kraft och stor klarhet. Mästerliga körverk mästerligt tolkade. Imponerande var att notera att Ederfors verk stod sig väl vid sidan av dessa mästerverk.