Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Masterna som skulle ge mobiltäckning blev aldrig av: ”Oturligt att frågan har svalnat”

/
  • Så här såg det ut för två år sedan när operatörerna var samlade i Östersund för att tillsammans med det allmänna finna lösningar på bättre täckning där marknaden inte fungerar. Patrik Nilsson tvåa från höger.
  • Patrik Nilsson, nätexpert vid Telenor, berättar att operatören inlett samtal om samhällsmaster med kommuner, men inte med någon glesbygdskommun.

Det har gått två år sedan konkurrenterna bestämde sig för att skugga Telia i norra Sverige.
Sedan dess har Telenors och Tele2:s yttäckning ökat med 12 procentenheter i Jämtland, fast från en låg nivå.
– Men det är väldigt oturligt att frågan om samhällsmaster har svalnat, säger Patrik Nilsson, Telenor.

Annons

Hur fungerar det hos dig? Diskutera #rättvistäckning här

Patrik Nilsson, nätexpert vid företaget, letar på kartan och läser upp platser i norra Strömsund som nu har fått mobiltäckning från Telenor och Tele2; väster om Svaningen kom det en mast upp i slutet av januari, Håkafot på vägen mot Gäddede fick en strax före jul. Risede också, nordost om Svaningen. Borgvattnet fick också sin före jul.

– Vi är där ute. Vi bygger i glesbygd, säger han.

Orsaken är att Telia inte längre ska vara säkra på att vara ensam operatör i norr.

– Vi vill inte att täckningen ska vara anledningen när man väljer operatör, det ska inte bara finnas en att välja på. Vi vill skapa konkurrens, säger Patrik Nilsson.

Han säger att de två bolagen som samarbetar nu har 88 procent fler basstationer i Jämtland än för två år sedan. Men hur många master det handlar om är ”en företagshemlighet”. Patrik Nilsson medger dock att utgångsläget var klent. För två år sedan hade Telia ingen konkurrens.

– Vägen till Åre, där var det inga problem. Där hade vi täckning, men annars gick den att förbättra, säger han.

Nu har E 45:an ”täppts igen”, inga fler vita fläckar finns där. Löftet från Telenor och Tele2 är också att alla vägar i Jämtland som har tre siffror i namnet, som 321:an, ska få täckning.

Att bygga ut täckningen på alla dessa områden är inte lönsamt i sig, enligt Patrik Nilsson. Men förhoppningen är att fler kunder i tätorterna ska välja Telenor, och att det ska betala för mobilmasterna i glesbygden.

Telenor och Tele2 har samlat in SCB:s befolkningsstatistik. Alla platser med potentiella bofasta kunder har undersökts, även om det saknas en siffra för minsta antalet hushåll. Det bästa är annars när kommunerna kan berätta var och varför vita fläckar behöver fyllas genom att samla in information från de boende, menar Patrik Nilsson.

– Men det finns alltid en gräns för oss också, och där vill vi med hjälp av kommunerna bygga samhällsmaster, säger han.

Samhällsmasterna var det konkreta förslaget som kom fram för två år efter lång debatt om mobiltäckningen. Det handlade om att finansiera master med allmänna medel på platser dit marknaden inte når.

Men det blev tyst om dessa master, säger Patrik Nilsson som beklagar det.

– Det är synd att det har blivit fokus på framtiden i stället.

Han syftar på en kommande auktion av ett nytt frekvensband. 700–bandet (gamla marksända tv-bandet) är tänkt att bli glesbygdsbandet med krav på den som vinner auktionen att bygga yttäckning trots dålig lönsamhet.

Men detta ligger långt fram i framtiden, det krävs nya telefoner och samordning med EU, säger Patrik Nilsson som förordar samhällsmaster nu i stället.

– Självklart måste man ställa krav i auktionen, men det ligger så långt fram innan det blir verklighet i och med att norska TV–nätet kommer att störa ut mobilsignalerna i halva Sverige fram till 2021.

Telenor har därför inlett egna samtal med kommuner om byggen av samhällsmaster. Men det handlar om kommuner som har råd.

– Vi har inte pratat med någon glesbygdskommun, men det är kanske där täckningen behövs som mest, säger Patrik Nilsson som menar att Post– och telestyrelsen, PTS, måste få ett uppdrag – och pengar – av regeringen om samhällsmaster ska bli verklighet.

Sedan finns ytterligare ett hinder för utbyggnad i glesbygd. Men det rår varken regering eller operatör på. Det handlar om markägare som inte vill tillåta intrång och bybor som överklagar.

– Vi har problem att komma fram i exempelvis Åkersjön och i Offerdal. Man vill gärna ha täckning men det får inte stå en mast på plats. Tyvärr hänger de sakerna ihop.

Här hittar du alla artiklar kring #rättvistäckning

Länets medier i gemensam satsning: Dags för #rättvistäckning.

Tidigare artiklar:

De har varit utan telefon i två veckor

Hästägare i Jorm: Det kan gå flera dagar innan man kan ringa SOS

Hallå Hallå – blev det inte bättre?

Lillholmsjö fortfarande en vit mobilfläck på kartan – men nu lovar Telia att lyssna

---

Satsningen #rättvistäckning rör mobiltäckningen och möjligheten att vara uppkopplad på Internet i Jämtlands län. Genom #rättvistäckning lyfts en av vår regions viktigaste utvecklings- och framtidsfrågor.

#rättvistäckning är ett samarbete mellan Sveriges Television, Sveriges Radio, Länstidningen och Östersunds-Posten i Jämtlands län. Satsningen avslutas med en livesänd hearing i Strömsunds Folkets Hus torsdag 17 mars 2016.

Annons