Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mästerskapstävlingar flyttade till Östersund

Redan till helgen kommer fartfantasterna få sitt lystmäte. Med kort varsel har nämligen Östersund fått ta över både VM och EM i isjakt.

På grund av brist på farbara isar har både VM och EM i isjakt med kort varsel flyttats från Estland till Östersund.

– Det flög upp en representant från Svenska Isseglarförbundet i morse och vi har varit ute och provborrat på Storsjöns is, berättar Jan Adsten som representerar den lokala arrangörsklubben Östersunds Isjaktklubb.

– Isen på Storsjön håller god kvalité och är mellan 25 och 30 centimeter tjock.

Under en veckas tid, med start nu på lördag, kommer det att hållas tävlingar på en bana som sträcker sig från Bynäset, ut mot Åsön och ner mot Andersön.

– Vi kommer att köra på en yta som mäter 2 gånger 2,5 kilometer, säger Jan Adsten.

Depån kommer att finnas i Kungsgårdsviken och ett 20-tal ekipage från bland annat Ryssland, Holland och Baltländerna kommer att finnas på plats. Både VM- och EM tävlingarna kommer att avverkas under den intensiva veckan.

– Det handlar om 2-mans isjakter som kan komma upp i hastigheter uppåt 90 kilometer i timmen, säger Jan Adsten.

Att arrangera ett mästerskap med bara två dagars varsel ser inte Jan Adsten som något större problem.

– Isseglarförbundet och den gamla arrangörsorten har med sig personal som kommer att hjälpa till med arrangemanget. Vi har aldrig tidigare fått visa upp vår fina is i dessa sammanhang så det ser vi fram emot.