Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mat och pengar till familjen Davödov – men ingen el

Mat och pengar strömmar in till den rysktalande familjen Davödov i Föllinge. Men fortfarande är elen avstängd.

ÖP berättade i lördags om familjen som endast levde på dotterns barnbidrag och var utan pengar.

kommit från folk runt om i länet.

– Vi har fått 12 000 kronor i gåvor. Det är helt fantastiskt att människor som vi inte alls känner hjälper oss. Jag vet inte hur vi ska kunna tacka dem.

Roman Davödov, 24, sonen i familjen, betonar att de helst av allt vill göra rätt för sig.

– Men vi behöver jobb.

Christer Persson berättar att Föllingeborna samlat in pengar.

Så här gick det till:

– I lördagsförmiddag var jag på Baksjön och pimpelfiskade tillsammans med Mats Håkan Olsson samt Göran och Marianne Jonsson. Vi hade läst artikeln i ÖP på morgonen.

varför vi skulle sitta där och njuta när det finns medmänniskor som mår så ruttet dåligt eftersom de är helt utan pengar.

Därför drog Mats Håkan Olsson igång en insamling. På två dagar fick man ihop 7 000 kronor som skänkts av privatpersoner och företag.

– Föllinge Motorklubb la exempelvis en tusenlapp. Familjen Davödov var helt överväldigade och mycket rörda när pengarna lämnades över på måndagskvällen, säger Christer Persson.

Familjen har fått socialhjälp vid ett tillfälle. Det var 2 800 kronor till mat.

– Eftersom de saknar arbetstillstånd har socialtjänsten ingen skyldighet att ge familjen ekonomiskt bistånd. Sådan är sociallagen.

Kjell Jonsson, tillförordnad chef för individ och familjeomsorgen i Krokoms kommun, säger att ärendet är sekretessbelagt.

– Men oavsett förhållanden måste socialtjänsten ändå agera om barn far illa. Några sådana signaler har vi inte fått i detta fall. Men visst är det hela olyckligt.