Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mat ska integrera flyktingar

Matlagning ska leda till en ökad integration. Det vill LRF och Hushållningssällskapet som i går bjöd in flyktingar för att tillsammans laga middag med lokala råvaror.

– Det har varit roligt, säger Walid Kabakibo från Syrien.

I går firades Terra Madre Day. Det är en internationell dag då man uppmärksammar Slow Food-rörelsen, och mycket fokus läggs på lokalproducerad mat.

På Lunne Bygdegård i Brunflo var det full aktivitet under gårdagseftermiddagen och kvällen. Johanna Gadd, från LRF, och Mattias Grapenfelt, från Hushållningssällkapet, hade bjudit in flyktingar för att tillsammans laga mat och uppmärksamma denna dag.

– Eftersom det kommer så mycket flyktingar till Östersund så tänkte vi att det här skulle vara en bra idé. Syftet är att det ska leda till en ökad integration, säger Johanna Gadd.

Mattias Gapenfeldt är inne på samma spår.

– Maten står för mycket kultur, och att laga mat tillsammans är ett bra sätt att mötas på. Vi vill öppna dörrar på det här sättet, säger han.

På menyn stod bland annat tunnbröd med rökt get och soppa med lamm.

Matlagningsprojekt har de valt att kalla "Den goda sakens skull", och det är första gången som det arrangeras

– Drömmen skulle vara att arrangera det här en gång per månad, säger Johanna Gadd, och fortsätter:

– Denna gång var det flyktingar från Syrien som deltog men tanken är inte att det ska vara riktat till en specifik grupp. Vi riktar oss till alla flyktingar, eller nyjämtar som vi väljer att kalla dem. Vi vill att det här ska vara en motpol till den invandrarfientlighet som finns i samhället, säger hon.

En av de som deltog var Walid Kabakibo som kommer från Syrien

– Maten är väldigt god och det har varit roligt att samarbeta, säger han.

Walid Kabakibo har varit i Sverige i ett år och bor Lugnvik med sina två barn. Han berättar att han saknar sin fru och sina fyra andra barn som är kvar i Syrien. Under kvällen tog han fram sin telefon för att prata med dem via Skype.

– Jag skulle gärna vilja ha dem här i Sverige, säger han.