Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mat till hotellrummet och flera tvättstationer på arenan – så påverkas världscuptävlingarna i Åre av coronaviruset

 
Corona: Sport
Visa alla artiklar

På grund av oro för smittspridning av coronaviruset har flera stora idrottsevenemang genomförts utan publik på läktaren den senaste tiden.
Men under världscuphelgen i Åre planeras inga sådana restriktioner.
– Man kommer som publik att kunna stå ganska avskilt från varandra, säger Fredrik Broman, World Cup manager i Åre.

I vanliga fall hade runt 30 000 åskådare bevittnat Frida Karlssons enorma bedrift när hon i självaste Holmenkollen spurtade förbi den norska skiddrottningen Therese Johaug under helgens tremil.

Men Oslo stad hade tillsammans med norska hälsomyndigheter tagit beslutet att anordna världscuptävlingarna utan publik med anledning av oron för smittspridning av coronaviruset.

– Vi måste göra allt för att minska smittspridningen så mycket vi kan, sa Svein Lyngroth vid kommunfullmäktiges avdelning för äldre, hälsa och arbete i Oslo stad i ett pressmeddelande enligt VG.

Några liknande restriktioner har än så länge inte införts av svenska myndigheter och veckans alpina världscuphelg i Åre, som startar på torsdag och pågår i tre dagar, planerar alltjämt för att tillåta folk på läktaren.

– Man kommer som publik att kunna stå ganska avskilt från varandra, försäkrar Fredrik Broman, World Cup manager i Åre.

Fredrik Broman förstår dock oron som råder.

– Rädslan är befogad på många sätt. Alla är rädda för alla, publiken för de tävlande och tvärtom. Vi gör det vi kan och som arrangör måste vi visa att vi tar vårt ansvar, säger han.

Den tidigare inplanerade åkarpresentationen på onsdag plockas bort, som ett led i riskminimeringen, nu bort som programpunkt.

– Den har vi ställt in, bekräftar Broman.

Åkare och kommer i mesta möjliga mån hållas separerade från varandra, och man har dessutom sett till att separera lagen från varann så inte flera lag delar hotell.

– Vi kommer heller inte att servera några bufféer som vi tänkt, utan måltiderna på tallrik alternativt att deltagarna får med sig mat hem till sina boenden, uppger Fredrik Broman och fortsätter:

– Vi kommer också att tänka städning ur ett annat perspektiv – mer hygienfokus, där vi i stället för att hålla på att sopa mattor, lägger krutet på att sprita handtag. Det kommer att finnas handsprit överallt.

Även kommunchefen i Åre, Tomas Fornell, lyfter fram hygienfaktorn i arbetet inför tävlingarna.

– World Cup-organisationen tillhandahåller handsprit och tvättstationer som finns utsatta överallt i arenan, säger han.

Fredrik Broman uppger att tävlingsorganisationen hela tiden följer de senaste lägesrapporterna, både nationellt och internationellt, för att löpande kunna informera tävlingsdeltagare, personal och publik.

– En krisgrupp har tillsatts på kort tid som hela tiden jobbar för att minimera smittoriskerna och hålla alla uppdaterade.

Vad hanterar ni från arrangörssidan ett eventuellt utbrott?

– Om det blir ett utbrott ska personen eller personerna i fråga isolera sig, säger Fredrik Broman.

Folkhälsomyndighetens pressekreterare, Pernilla Engström, skriver i ett mejl till Sporten att det i dagsläget inte är aktuellt att göra evenemanget publikfritt.

– Just nu finns det ingen anledning att ställa in några evenemang eftersom det inte pågår någon smittspridning i samhället i Sverige. Folkhälsomyndigheten följer hela tiden läget och händelseutvecklingen för covid-19.