Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Matbegrepp som förvillar

Vad innebär det att en dryck är lätt? Är "utan tillsatt socker" detsamma som sockerfri, och vad betyder det egentligen att något är närproducerat?

Vi reder ut några av begreppen som används om våra livsmedel.

Olika behov styr vad vi stoppar ned i våra kundvagnar. Den som vill tappa vikt kanske tittar extra mycket efter "light", "lätt" och "fettfri". Den miljömedvetne väljer mat som är närproducerad, och varor som enligt tillverkaren är "hemlagade" och "äkta" lockar nog de flesta.

Men vilken information som får finnas på förpackad mat är noga reglerad i livsmedelslagen, och den får inte vara vilseledande. Det gör att uttryck som hemlagad kan vara besvärliga för matproducenterna att använda, eftersom de kräver en förklaring. Det menar Lena Wallin, statsinspektör på Livsmedelsverket.

En matproducent tog till exempel bort den märkningen på sina kåldolmar eftersom många konsumenter faktiskt trodde att det var någon dam som stod i sitt kök och gjorde dem, vilket det ju inte var.

Beteckningar som "närodlat", "när- och lokalproducerat" saknar också en generell definition och kan betyda allt från att tillverkningen sker i samma kommun till någonstans i Sverige eller till och med i Europa.

Lena Wallin säger att man bör vara på sin vakt som konsument även när det står att maten är "äkta" eller "naturlig". Hon får medhåll av Ingrid Larsson, näringsfysiolog vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg och utnämnd till Årets dietist.

Alla märkningar med ord som naturligt är bara försäljningsargument. Det mesta är ju naturligt, även röd flugsvamp. Man måste vara mer specifik tycker jag.

Det finns också en rad beteckningar som faktiskt har en definition som är reglerad i livsmedelslagen, men som kan uppfattas som tvetydiga. Hit hör uttryck som "lätt". Handlar det om till exempel lättdryck innebär det att sockermängden har reducerats med minst 30 procent jämfört med en likvärdig dryck eller saft. Det betyder alltså att hela två tredjedelar av sockret är kvar. I det som är sockerfritt får det däremot bara finnas 0,5 gram socker per 100 gram eller milliliter av livsmedlet.

"Utan tillsatt socker" är ett annat påstående som kan förbrylla. Enligt Livsmedelsverkets definition innebär det att produkten inte innehåller några mono- eller disackarider. Däremot kan den innehålla andra sockerarter som fruktos, glukossirap, honung eller frukt- och bärkoncentrat.

Fruktos är kalorigivande och blodsockerhöjande precis som vanligt socker. Så den som vill dra ned på sockret bör vara försiktig även med det, säger Ingrid Larsson.

Hennes råd till dem som är angelägna om att inte äta för mycket fett, socker och salt men mer fiber är att leta efter nyckelhålsmärkta varor.

Nyckelhålet visar till exempel på mejeriprodukter som är magra. När det gäller margariner och olja finns det på produkter som har bra fettkvalitet. I bröd, flingor och gryn anger det att fiberhalten är hög.

Lena Wreede/TT