Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Maten ska lagas på plats

Hej Emma-Elisabet!

Det har flera gånger påtalats missnöje med maten som serveras på Häradsgården och även på Ängegården. Missnöjet består i att maten transporteras från centralköket i Solliden och värms upp och tappar i smak samt näringsinnehåll.

Ledamöter i förtroenderådet på Häradsgården har under flera år påtalat detta. Pensionärsföreningarna i Lit, PRO och SPF, har brevledes framfört detta till vård- och omsorgsnämnden (VON) som resulterade i ett gemensamt möte med ordförandena för VON och utförarstyrelsen.

Centern i Östersund har i flera år argumenterat för att maten ska tillagas nära den som ska äta den. Senast i en motion med önskan om ett försök att några gånger laga mat på plats på några boenden, något som tyvärr inte genomförts.

Ett antal kommuner i Sverige har börjat gå från tillagning av den offentliga maten i stora centralkök och börjat laga mat på plats och även köpa in råvaror lokalt.

Åtgärden att öppna köken kan anses kostnadsneutralt då den medför mindre svinn och bättre hälsa hos de boende. Alvedon är billigare än oxfilé.

Därför har jag lagt en motion om att som första steg öppna tillagningsköken på Häradsgården och Ängegården och att maten lagas på plats.

Anders Granbom (C)

ledamot av vård- och omsorgsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel