Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Matglädje är viktigt för barnen på Guldkusten

Ett kosttänk som genomsyrar hela verksamheten och mat som består av mycket närproducerat, ekologiskt och grönt.
Nyligen blev föräldrakooperativet Guldkusten uttagen att tävla om Arlas prestigefulla matpris Guldkon.

Det är fredag och verksamhet pågår för fullt i restaurang Guldstjärnan. Kocken Tina Hoversjö lagar spenatlasange och tre barn håller som bäst på att skära frukt till dagens fruktsallad.

Innan Tina började på förskolan för sju–åtta år sedan köptes maten från kommunen. Men föräldrarna bestämde att det skulle läggas extra pengar på kosten och en kock anställdes. Omställningen var positiv ur många synvinklar.

– Vi köper kött av Brunkulla gård och korv av Trångsviken. Sen får vi mycket bär, svamp och grönsaker av föräldrarna också, det värdesätter vi mycket, säger Tina.

– Jag tror barnen äter bättre. De är nyfikna på och kommer ofta och frågar vad det är för ingredienser och kryddor i maten, förskoleläraren säger Anette Alfredsson.

– Ja, om jag säger att det blir fisk till lunch undrar de direkt "men vilken sorts fisk?". De är även nyfikna på var maten kommer ifrån. I julas åt vi julskinka som barnen kallar grisrumpa på mackorna till exempel, säger Tina.

Tidigare slängde Guldkusten mycket matrester eftersom kommunens levererade mat varmhållits och inte gick att ta hand om.

– Men numera återanvänds det mesta, säger Tina medan hon gör en potatissallad med soltorkad tomat och fetaost av gårdagens ugnsrostade potatis.

Att de blev en av landets tio bästa förskolor är inte svårt att förstå efter ett besök hos dem.

– När barnen börjar på Guldkusten dokumenterar vi deras favoritmat som vi sedan tillagar. Och två gånger per termin får de som har fyllt år planera för ett festtillfälle och den mat som ska serveras. Barnen är i delaktiga och måltiden genomsyras av glädje, säger Therese Wolczynska.

Runt 300 förskolor sökte till Arla Guldko och kategorin "Bästa matglädjeförskola". Tio blev uttagna och Guldkusten var en av dem. Förra veckan gick tre av de tio förskolorna till final och tyvärr var inte Guldkusten en av dem. Men de hänger inte läpp för det.

– Vi är jättestolta ändå! Det här betyder ju att det finns fler förskolor ute i landet som tänker att bra mat är viktigt för barnen, det gillar vi, säger Tina.