Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mathias från Stugun visar exklusiva fotografier

Uppvuxen i Stugun drog sig Mathias Johansson i flera år fram på lärarvik i Stockholm, men valde att försöka slå sig fram som fotograf.

Vid ett besök i New York 1995 bestämde han sig för att försöka träffa några särskilt intressanta personer:

– Jag ställde mig i en telefonkiosk och ringde fotografen Irving Penn, men fick inget svar. Då provade jag att ringa konstnärinnan Louise Bourgeois - som svarade.

– Jag frågade om jag fick träffa henne och hon sade att jag kunde komma nästa dag.

Mathias var grundligt påläst om hennes verk och hela dagen gick åt till en konversation som ledde till att han blev inbjuden att besöka henne också nästa dag.

– Jag frågade om jag fick fotografera henne och hon ställde gärna upp. Hon tillochmed satte på sig finskorna.

Väl hemma i Sverige berättade han om besöket och bilderna för flera bekanta, vilket ledde till att Dagens Nyheter blev mycket intresserade.

Tidningen hade nämligen i flera år förgäves försökt nå den skygga konstnären. Nu bestämdes det att Mathias skulle åka med tidningens utsända för att fotografera för en exklusiv intervju.

– Vid första kontakten bad DN att få ett fax från Bourgeois för att bekräfta at jag faktiskt hade kontakt med henne, så exklusivt visade sig mitt besök ha varit, skrattar Mathias.

Numera är hans porträttsvit på Louise Bourgeois högvilt bland landets gallerier och varje enskilt numrerat fotografi kostar åtskilliga tiotusentals kronor.

Med vernissage idag visar nu Mathias en stor del av porträtten, samt ett antal andra fotografier, både från Bourgeois´ ateljé samt från *Sverige och Ryssland.

Här finns suggestiva bilder från Eremitaget samt en ögonblicksbild av ett brutalt maffiamord som han råkade snubbla över i S:t Petersburg:

– Jag och jan Håfström satt på ett kafé när det blev en våldsam uppståndelse på gatan utanför.

Det visade sig att en omaskerad man kallblodigt skjutit ihjäl en maffialedare och dennes fru mitt på gatan och lugnt promenerat iväg:

– Jag ville inte ta någon bild, men Jan uppmanade mig och jag tog två klick. Alltihop kändes helt absurt.

Resultatet är en mycket suggestiv bild, brutal och overklig.

När Louise Bourgeois avled i våras ökade intresset ytterligare för både hennes konst och indirekt även för porträtten som Mathias tog.

Sviten har visats på museer och gallerier i hela Europa, men ännu inte i USA. Har du kanske planer på att göra en fotobok med dina bilder?

– Jag har funderat, men ännu är inget klart. Vi får se om och när jag känner mig mogen.

Utställningen på nyrenoverade Galleri Bolin pågår 11 -29 september.