Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mathias har dille på jakt och fiske

Han kommer från Stora Blåsjön.

Gick högstadiet i Gäddede.

Pluggar nu i Ås.

Är man uppväxt i genuin glesbygd gäller det att röra på sig om det ska bli något.

17-årige Matthias Heimdahl visste tidigt att han inte skulle klara av ett jobb som mest skulle innebära kontorsarbete.

– Därför tittade jag under nian på olika utbildningar. Jag fastnade för naturbruksgymnasium.

– Ett tag funderade jag på Värmland, men där var man tvungen att välja mellan jakt och fiske. På Dille Gård ingår hund, jakt och fiske, och eftersom jag är intresserad av alla delar blev det här jag började, säger Mathias Heimdahl, som nu går det andra av tre år.

Efter skolan vill han helst bli naturbevakare. Men det kan också bli mer studier fram till fiskebiolog.

Även om jakten lockar är det fisket som är det största fritidsintresset.

I helgen fick Mathias och ett antal av hans klasskompisar följa med Harebra-gänget på jakt i skogarna utanför Lillholmsjö.

– Det har varit väldigt roligt. Vi har bott hur bra som helst. Det har skjutits harar och jag pangade en järpe, säger Mathias Heimdahl.

Harebra-gänget består av ett 50-tal pensionärer som under höstarna träffas två gånger i veckan för att jaga hare. De har också gett sig den på att få fler ungdomar intresserade av jakt.

Den här helgen var det 16 unga från olika skolor som fick följa med.

– Jag har jagat ett tag, men det är mest fågeljakt med stående hund som gäller. Annars är det som sagt fiske. Det finns många bra vatten kring Stora Blåsjön. Jag är liksom min pappa inbiten flugfiskare och binder alla mina flugor själv, säger Mathias Heimdahl.

På Dille Gård finns i dag 19 elever med inriktning på hundar, jakt och fiske. Ett antal kommer från Strömsunds kommun.

För många i vårt län är ett jobb med naturen som grund det enda sättet att kunna bo kvar.

– Jag trivs väldigt bra på skolan. Både kompisar och lärare är hur bra som helst. Dessutom är det roligt med en utbildning där man slipper sitta inne hela dagarna.

– Annars vet jag inte om jag blir kvar i Stora Blåsjön senare i livet. Jag ska nog söka mig till nya ställen med bra fiske. Då kan pappa och jag hälsa på varandra för att få nya upplevelser, säger Mathias Heimdahl.